TALKOIDEN JA MUUTTOAVUN AIKA
19. 8. sunnuntaina meillä on talkoot.
Seuraavaan listaan olen täydentänyt asioita, joita talkoissa tehdään. Täydennän listaa pitkin matkaa.
Mukaan saa mielellään ilmoittautua (puh. 044 55 44 541, maria(miumau)spiik.net). Voit myös kertoa etukäteen, mitä teet mielelläsi ja mitä et varmasti sitten tee.
Lapset mukaan vanhempien vastuulla, joutuvat töihin.
Aloitellaan kymmenen aikaan aamulla, ja mukaan voi tulla silloin, kun haluaa.
HUOM: Ruokailua varten ota partiotyylisesti mukaan oma lautanen, ruokailuvälineet, muki ja astiapyyhe.
• Vahvoja käsipareja tarvitaan muuttamiseen (muukin vartalo saa tulla mukana)
– Tarkoitus on, että maksetut muuttomiehet kantavat – elokuun alkupuolella ja elokuun lopussa – raskaimmat ja inhottavimmat jutut. Muuta kanniskeltavaa riittää silti olan takaa. a) Vanhassa asunnossa tarvitaan pakkausapua. b) Tavaraa kuljetetaan omilla autoilla, meidän tila-autolla ja peräkärryillä uuteen kotiin ja sieltä Marian osoittamille paikoille.
• Siivousapua tarvitaan
a) Vanhassa asunnossa. Kaikkea saa siivota, mitä eteen sattuu. On muuten likaista. Viimeisin muuttosiivous tehdään myöhemmin, kun kaikki tavarat ovat poissa, joten kovin tomerasti vanhan asunnon siivoukseen ei kannata suhtautua.
b) Uudessa asunnossa. Ikkunoita pitäisi pestä. Ikkunoista on poistettu maalien ja teippien jäljet, mutta tavallisten pesuaineiden lisäksi joutuu vielä käyttämään silloin tällöin terävää lastaa ja tärpättiä.
c) Uudella pihalla. Siellä on… no joo. Aika paljon kaikkea. Jos innokkaita ilmaantuu tähän hommaan, annan paljon likaista ja raskasta työtä tehtäväksi, mutta jos pihahommat eivät huvita ketään, jääköön myöhemmälle. Kauhean näköistä pihalla on joka tapauksessa.
• Muonitusapua tarvitaan
– Kaikki ruuat ja ruuantekijät ovat tervetulleita… Toivon mukaan uudessa paikassa toimivat sähköliesi ja jääkaappi, ja lämmintä vettä tulee hanoista jo. Pihalla mahtuu grillaamaan kaikenlaista meidän kevytsoraharkko-hökötyksellä. Jos laitetaan risuja ja puuta palamaan grillaamista varten, tarvitaan nuotiovahti.
– Tällaista voisi ajatella: jotain ruokaisaa kello 13 – jotain makeaa kello 15 – jotain ruokaisaa kello 18 – iltapalasyötävää kello 20 viimeisille jaksajille – kahvia termoksessa koko päivän, ja kylmää juotavaa jääkaapissa.
• Rakentamisapua
– Luultavasti tällaista on luvassa: vesikaivon muovisen suojarenkaan kaivaminen maahan / sahaaminen niin, että se on vaakasuorassa. Sen eristäminen sisäpuolelta finfoam-suikaleilla yms. Väliovien ovenkahvojen asennusta. Kellarin ilmanvaihtoaukkojen viimeistelyä.
• Lastenkaitsijoita
– Omat lapsemme ovat niin isoja, että he ovat todennäköisesti muutossa mukana auttamassa ja kaitsemassa toisiaan, ellei joku ilmoittaudu ottamaan heitä kylään. Jos on kaunis ilma, joku aikuinen voisi mennä toviksi rantaan uimaan ja saunomaan lasten kanssa.
LOPULLINEN MUUTTO ON TODENNÄKÖISESTI 27. TAI 28.8.
• Silloin tarvitaan rahtaamis- ja siivousapua uudelleen. Haluaako joku ilmoittautua tamppaamaan mattoja ennen kuin ne viedään uuteen asuntoon?
TONTILLA TARVITAAN JUURI NYT…
– Kellarin kattoon työskentelyvaloiksi esim. loisteputkivalaisimia, melko pitkiä, yht. 1 kpl.
– Tukevia banaani- ja pahvilaatikoita muuttamiseen.
Meidän mietittävää myöhemmin
• Tulisijojen käytöstä
– Maaliskuun toisella viikolla saa alkaa polttaa takkaa. Aloitettava ihan pienillä tulilla, vain pari puuta ja vain kaksi kertaa päivässä. Puita lisätään pikkuhiljaa, niin että viikon päästä voi laittaa jo täyden pesällisen.
– Pesällinen = luukun korkeudesta noin puolet tai 2/3 vaakaan, sitten päälle tuohet tai kiehiset. Paperi sytyttää huonosti päältäpäin. Kun hiillos vielä hehkuu, voi lisätä lisää puita, jos haluaa. Kun ei näy enää sinisiä liekkejä, pellin voi sulkea puoleenväliin. Kun hiillos on tummunut, pellin voi sulkea kokonaan.
– Jos ei ole pitkään aikaan poltettu, laitetaan ihan pieniä tulia ensin, annetaan lämmetä rauhassa.
– Kun takkaa käytetään usein, voidaan polttaa yksi pesällinen aamulla, yksi illalla, suuluukut kiinni. Enempää ei tarvita. Jos luukut ovat auki, tarvitaan enemmän. Tuhkaluukku säädetään ensin täysille auki, myöhemmin mahdollisesti pienemmälle.
– Takassa voi tehdä ruokaa jonkin metallikehikon tai ritilän päällä, joka mahtuu takkaan.
– Puuliesi: siihen voi laittaa paljon puuta sisään (mutta aloitetaan tietenkin ensin pienillä). Kääntöpelti: kun väännät myötäpäivään, tukitaan alakanava ja savu kiertää uunin ympäri ja uuni lämpeää hyvin. Kun väännät vastapäivään, savu kiertää alakierroksen ja uuni lämpeää vähemmän. Lämpömittarin voi ostaa uuniin sisälle laitettavaksi.
• Kun alamme tehdä kaappeja itse, listoja, vuorilautoja yms.
– älä naulaa hirteen kiinni vaan muihin rakenteisiin / naulaa vain yhteen yhteen, jotta pääsee laskemaan hirren mukana. Jälkimmäinen siis yläkaappien kohdalla, ruuvataan vain yläreunasta kiinni yhteen hirteen
– Lattiaa vasten olevat kaapit kiinnitetään hirteen niin, että tulee liukukiinnike: palkkiin laitetaan sirkkelillä ura, ruuvi sen yläpäähän, niin että voi sitten liukua uraa alaspäin tarvittessa
– Saranat voisi saada Meriteqin porukalta, niitä jäi jossain ylimääräisiä
– Ikean kaappeja ei kannata koota itse, ei koskaan ole kaikki tarvittava tavara mukana
– putkimeis laittaa tiskipöydät ja lavuaarit paikoilleen
• KUN SEURAAVAN KERRAN TULEE KAIVINKONE
• Laitetaan vielä ihan viimeiset putket kivipesään saakka, ja sitten tien ali. Se on oikeastaan ainoa vaativa juttu. Kysy, onko pakko viedä sinne saakka, kun putket niin julmetun kalliita.
• Ihan talon viereen voi laittaa vielä hiukan sepeliä korkeammalle.
• Autotallin paikan on oltava silloin valmis.
• Puutarhajuttuja: täytyy piirtää ihan maahan, missä menee puutarhan ja rondellin raja. Rondelli saisi olla ympyrä, ja puutarhaa nostetaan sen rajalla samalle korkeudelle kuin muu piha. Mitenköhän onnistuu? Tarvittaisiinko joitakin tukirakenteita? Ensin varmaan kannattaa laittaa autotallin paikka valmiiksi ja raahata sinne sepelimaa, ja sitten katsotaan, paljonko korkeuseroa on.
• Pikkujuttuja: Kaivon kohdalla täytetään maata kaivoon saakka, nostetaan kivituhka talteen. Kaivon vierestä taloon otetaan hiukan pengertä lisää alas. Ei loivenneta mutta täytetään talon takaa. Täytyy katsoa paikka, jossa penger loppuu ja pistetään tasaiseksi.
• Etukuistin, kellarin pikkuoven, portaiden kohta täytyy miettiä kunnolla. Reitti etuovelle kulkee mahdollisimman kaukana talosta. Ulkokeittiö tulee sen reitin metsän rajaan.
• Rondellille ja omenapuille voi tehdä jo kuopat. Kiviä voi siirtää, jokin pienehkö rondelliin. Täytyy miettiä valmiiksi kivien paikat.
• Ne maasta törröttävät putket sahataan aikanaan maan pinnan korkeudelle.
– Petri tietää jonkun hyvän ja edullisen kaivuriäijän; myös Pertulla on minikaivuri
– KUN ON ASUTTU USEA VUOSI: Hirsi painuu, ja jenkatankoja pitää ehkä kiristää
– niitä on ulkona useassa nurkassa. Ei välttämättä tarvitse koskaan. Kun porstuassa alkaa ylimmän ja seuraavaksi ylimmän hirren väliin tulla rakoa, on aika kiristää.
– jos yläkerrassa pallo vierii ulkoseinille lattialla, on aika kiristää alakerrassa sisällä. Niitä on neljä kappaletta tiiliseinillä (saunakuistin ja keittiön välisessä nurkassa oven lähellä, suihkuhuoneessa jakotukin luukun kautta, työhuoneen ja olohuoneen välissä kahdessa kohtaa tiiliseinällä)
Lupajuttuja ja muuta kaupungin kanssa sovittavaa
– Rakennuslupaan tarvittiin meillä rakennusmestarin täyttämiä papereita iso kasa + valtakirja, koska tontti on osin isäni nimissä + naapurien kuulemislomakkeet + Hongan talopiirustuksia 3 kpl ja rakennusmestarin asemapiirroksia 3 kpl. Viemäröintisuunnitelma tarvitaan myös, mutta sen LVI-suunnittelija vie suoraan ympäristötarkastajalle. Viemäröintisuunnitelman mukaan meni esitteitä ja papereita Eko-Matic Willasta. Lisäksi laitoimme lupaan energiaselvitykset, kompensaatiolaskelmat yms. (tulivat Hongalta), vaikka ei olisi tarvittu, mutta ne täytyy joka tapauksessa antaa lähiaikoina rakennusvalvontaan.
• Sähkö- ja LVI-suunnitelmia ei tarvinnut antaa lupavaiheessa vaan vasta myöhemmin, aika pian.
• Kun lupa on saatu, kaupunki ilmoittaa, mitä se haluaa vielä. Katsotaan, haluavatko ne vielä perustusten mittapiirroksia. Leikkauskuvan voisi ainakin lähettää. Hongan pystytysohje-kirjassa on ilmeisesti juttuja, joita kopioida ja lähettää.
• Koska talo on kaavan mukainen, lupa saadaan tässä kunnassa todennäköisesti kahdessa viikossa. Sen jälkeen on kaksi viikkoa valitusaikaa. Sitten tilataan pohjakatselmus, jossa kaupungin väki tulee katselemaan tonttia. Merkitsemme talon paikan hyvin, jotta voidaan tilata myös kaupungin väki merkitsemään talon paikka ja ottamaan siitä GPS-koordinaatit. Käytännössä kun taloa rakennetaan, merkit häviävät, mutta niitä varten laitetaan linjapukit, joiden avulla talon voi merkitä uudelleen.
• Taloa saa aloittaa rakentamaan jo tätä prosessia ennen, jos tekee sitoumussopimuksen. Se tarkoittaa, että jos joku valittaa tai jotain muuta sellaista, sitoudutaan palauttamaan kaikki ennalleen.
• Ennen pitkää rakennusvalvontaan pitää myös toimittaa perustuksista mittapiirustuksia. Hongaltahan tulee lupaan tarvittavat pääpiirustukset ja työpiirustukset (pohjakuvat, leikkauskuvat, julkisivukuvat). Perustuksista tulee mittapiirros mutta ei perustussuunnittelua. Rakennesuunnittelusta tulee rakennepiirustukset ja liitosdetaljit eli kaikki vakiorakentamisesta poikkeavat jutut paperilla.
• Rakennusvalvontaan on myös annettava tietoja siitä, kuka on kukin työmaalla ja talon suunnittelussa.
Lattialämmityksestä
• Alakerrassa termostaatit eli lämpötilan rajoittimet on alustavasti laitettu keittiöön, olohuoneeseen, työhuoneeseen ja porstuaan. Yläkerrassa joka makuhuoneessa on termostaatti. Kosteilla tiloilla on oma vesipiiri jonka lämpötila voidaan asettaa halutuksi muusta lattialämmityspiiristä riippumatta. Kosteiden tilojen kiertoveden lämpötila asetetaan maalämpöpumpusta.
Verotus
• Kun tulee seuraava esitäytetty veroilmoitus, se kannattaa palauttaa ja kertoa rakentamisen tila.
Yksityiskohtia ja päätöksiä: hyvä tietää, kun näitä tehdään
Maalämpökaivo
• Meille on tulossa Lämpöpumppu Thermia Diplomat Duo 8 kW, lämminvesivaraaja Thermia MBH 300 TWS rf (300-litrainen), lämpökaivo 160 m (sis. 3 m. pehmeän maan porausta), kaluston siirtäminen työmaalle, kaivonrengas ja kansi, keruuputkisto 2 x 160 m kaivossa ja 2 x 15 m kaivon ja pumpun välillä, Naturet-maalämpöneste 400 l. Lämpöpumppu asennetaan tekniseen tilaan, toimitus tontille ja asennus, käynnistys ja käytönopastus jne. Toimitus ei sisällä suojaputkien asennusta teknisestä tilasta sokkelin ulkopuolelle (?), putkiasennusta lämpöpumpusta lämmitys- ja käyttövesijärjestelmään, sähkötöitä, porauspölyn hoitamista.
– maalämpökaivoputkia varten pitää porata teknisessa tilassa 2 kpl 70 mm reikiä, metrin korkeudelle maasta.
Vesikaivo
• Saariston kaivonporaus oy:n kaivonporaus sis. kuljetus, poraus max 60 m, pintavesieristysputki, suojakansi, mahdollinen vesipaineaukaisu. Pumppupaketti paikalle asennettuna sis. pumppu, letku ja kaapeli, vaijeri, painesäiliö, moottorisuoja, automatiikka, pienosat, työ ja matkat. Hintaan ei kuulu kaivuu- eikä sähkötyöt, ei kaivonrengasta eikä kantta, ei sulanapitokaapelia eikä vesijohtoa ja kaapelia kaivon ja teknisen tilan välillä. Vissiin se hoitaa nämä, joka tekee putkijutut muutenkin taloon? Se taho pitäisi vissiin hankkiakin. Porauksissa on takuita, että jos ensimmäisellä porauksella ei löydy juomakelpoista vettä, hintaan kuuluu toinen poraus. Jos sittenkään ei löydy, poraaja vetäytyy hommasta ja laskuttaa yhden porauksen verran. Poraaja tekee koe- ja puhdistuspumppausta, enintään viikon ajan. Pumppaukseen tarvitaan sähköä. Vesitutkimuksista firma ei vastaa.
• vesipumppu vaatii 3-vaiheisen kaapelin sähköjä. Lopullinen sähkönsyöttö kaivon pumppuun teknisessa tilassa.
Asemapiirros
• Autopaikat eivät siinä ole oikealla paikallaan.
Sähköt
• Sähköliittymä on meillä 3×25. Fortumilla meidän tapahtumanumero on 587946.
Lopputarkastuksen tullen
• Saamme pankilta 3000 euron ASP-bonuksen ja pari tuhatta euroa korkotukea. Ota yhteys Irmeli Rinteeseen.
• Tonttikaupasta maksetun varainsiirtoveron saa takaisin, kun muuttoilmoitus on tehty (koska kyseessä on ensiasunto). Ano verohallinnolta.
Näin etenimme
Kirjaan tähän ne askeleet ja portaat, jotka kävimme läpi.
- Otimme ensin alustavasti yhteyttä Honkaan ja pähkäilimme vuoden verran, mitä haluamme talolta. Kyselimme kaikkea maan ja taivaan väliltä eri tahoilta ja kirjailin näille verkkosivuille tietoja. Elokuussa 2010 menimme Hongalle juttelemaan ja allekirjoitimme talonsuunnittelu-sopimuksen (1500 euroa). Annoin Hongalle itse piirtämämme pohjapiirustuksen, ja Jorma Luukkonen Hongalta tuli käymään tontillamme, otti valokuvia ja ilmansuuntia. Seuraavalla viikolla Hongan arkkitehti Mika Kuusisaari soitti meille ja ryhtyi piirtämään taloa. Hän arvioi, että alustavat piirustukset olisivat valmiina 1-2 viikon kuluttua puhelustamme.
- Otimme yhteyttä kaupunkimme rakennustarkastajaan, ja hän kävi tontilla hyväksymässä ja vilkaisemassa alustavasti talonpaikkaa. Hän piti valitsemastamme valtavasti ja antoi monta hyvää vinkkiä. Häneltä saimme myös kysyttäessä ehdotuksia rakennusmestareiksi. Hän sanoi myös, että meidän tulee olla jäteasioista nyt alussa jo yhteydessä kaupunkimme niistä vastaavaan henkilöön, koska meille tulee kompostoiva vessa ja maalämpö, ja niistä olisi rakennustarkastajan mukaan hyvä kuulla infoa ja rajoituksia. Rakennustarkastaja sanoi myös, että taloyhtiömme mittaa ja merkitsee tulevan talonpaikkamme tarkkaan sekä maastoon että asemapiirrokseen, korkeuserojen mukaankin. Jos taloyhtiöllä ei ole osaamista siihen, kaupungilta saa saman työn kohtuuhinnalla.
- Seuraava etappi: Odotamme pohjapiirustuksen valmistumista. Olemme etsimässä rakennusmestaria ja vastaavaa työmaajohtajaa, jotka eivät ole Hongan omia miehiä. Muut työntekijät saisivat tulla Hongalta – tai jostain muualta, miten vain, sen mukaan, mikä on järkevää. Itsellämme ei ole osaamista arvioida, mikä järjestely olisi edullisin ja turvallisin. Otamme yhteyttä jätevesiasioista kaupunkiin.
- Ensimmäinen versio pohjapiirustuksesta valmistui. Se oli hiukan liian iso ja muutamia muitakin muutoksia tuli, mutta pääpiirteissään se oli juuri sellainen kuin haluamme.
- Kävimme pankissa juttelemassa alustavasti, ja saimme selville, että meillä on varaa rakentaa 300 000 euron talo nykyisilläkin tuloillamme. Jos korot nousevat tai talo tulee kalliimmaksi, minun täytyy lähteä töihin, mutta korkojen noustessa luultavasti olenkin jo töissä tai saanut apurahaa. Lähetimme pohjapiirustuksen muutosehdotukset arkkitehdille, ja hän lupasi laittaa uuden version viikon sisällä. Jätevesistä vastaava henkilö kaupungilta tulee käymään tontillamme. Alamme epäröidä valitsemamme kompostoivan vessan suhteen ja päätämme hankkia lisää kokemuksia muista. Käymme eräässä kodissa, jossa on samanlainen pytty kuin meille on tulossa. Saamme selville, että jätevesien käsittelyksi meille voi tulla vain Eko-Matic Willa, joka on biologinen puhdistamo ja huomattavasti yksinkertaisempi tontin kannalta ja halvempi kuin tavanomaiset ratkaisut. Ollaan elokuun lopussa.
- Paljon pieniä asioita tapahtuu. Syyskuun aikana hiotaan pohjapiirustusta edelleen moneen otteeseen. Autotallin pohjapiirustusta aletaan tehdä. Käymme tapaamassa monia rakennusmestareita, kunnes viimein löydämme juuri oikean. Olemme saaneet kaikkialta valtavasti vinkkejä ja hyviä vastauksia kysymyksiin. Projekti hahmottuu kaiken aikaa selkeämmäksi. Ikkunoista käymme tiukkoja keskusteluja, koska haluaisimme sellaiset, jotka eivät kuulu Hongan vakiotoimituksiin. Rakennusmestarimme saa meidät ensimmäisen kerran kunnolla hahmottamaan, keitä talolla oikein tarvitaan ja minkälainen protokolla ja roolitus rakentamisessa on.
- Seuraava etappi: Aletaan etsiä LVI-suunnittelijaa, koska hän ei voi olla kuka tahansa, kun taloon tulee painovoimainen ilmanvaihto ja kompostoiva vessa. Käydään Hongalla pohtimassa eri toimitusvaihtoehtoja ja kuulemassa tietoa Hongan eri vaihtoehdoista.
- Emme ole vielä soitelleet eri ihmisten perään tai varanneet ketään, mutta olemme saaneet paljon tietoa ja ehdotuksia mahdollisista tahoista. Ollaan lokakuun puolessavälissä. Teen yksityiskohtaista listaa talon puutavarasta, mitä tulee meille Hongalta ja mitä muualta, jotta Honka voi antaa meille tarjouksen. Saamme tietää, että jos sopimus Hongan kanssa solmitaan lokakuun sisällä, saamme perustuksen kevytsoraharkot ilmaiseksi. Käymme juttelemassa rakennusmestarin kanssa ja kyselemme tuhansia käytännön juttuja. Saamme tietää, että jotta perustukset ja pohjan voi suunnitella, mahdollisimman pian pitäisi kaivaa talon kuoppa, jotta maan rakenne näkyisi. Sovimme kuopan kaivajan kanssa. Autotallin pohjapiirustus on valmis.
-
Löydämme sopivan LVI-suunnittelijan. Sovimme tapaamisesta Hongan Jarmo Luukkosen kanssa toimitussopimuksen tekemisestä. Hän antaa myös tarjouksen heidän osuutensa rakentamisesta sekä erään toisen urakoitsijan tarjouksen samasta. Saamme kuulla, että sopimusta voi vielä täydentää myöhemmin, joten ihan kaikkia yksityiskohtia ei tarvitse olla päätettynä. Kompastuskivia: kun sopimus on allekirjoitettu, meidän pitää maksaa toimituksesta käsiraha 20 %, 2-3 viikon kuluessa sopimuksesta. (Loput toimituksesta maksetaan vasta toimituksen jälkeen.) Ongelma on se, että meidän pitää nyt sitten mennä pankkiin pyytämään se laina – kääks. Huh. Apua. Pitäisikö talosta sitä ennen teettää kustannusarvio ja missä? Hyviä puolia: Sopimus Hongan kanssa olisi hyvä saada aikaiseksi pian siksi, että silloin saisimme Hongalta kaikki mahdolliset paperit, alustavat perustussuunnitelmat ja muut, jolloin Macce (rakennusmestari) pääsisi aloittamaan perustusten suunnittelun. Silloin voisimme myös alkaa pyytää tarjouksia pohjatöiden ja perustusten tekijöiltä, ja heidän etsimisessään voi olla jo hiukan kiire.
- Talon paikkaa käydään kaivamassa alustavasti, ja samalla tasoitetaan maata koneita ja tavaroita varten. Ikävä tulos: talon alla on savea ja maanalainen joki. Mietimme, mitä tehdään, rakennetaanko ollenkaan, siirretäänkö projektin aloittaminen sittenkin ensi syksyyn, paalutetaanko, yritetäänkö löytää talolle toinen paikka tontilta.
- Jarmo Luukkonen lähetti Hongalta meille tarjouksen, toiveideni pohjalta. Hongan hinta 116 250 euroa. Hongalta tulee meille hirret ja muut ulkomateriaalijutut (yläkerran ulkopaneelit ja eristys siis), katosta ihan kaikki huopakattoa ja räystäitä myöten mutta ei sisäkattoja, kuistit, parvekkeet, ikkunat, ovet. Sisältä talosta tulee hiukan listoja, mutta ei lattioiden pintamateriaaleja eikä seinäpaneeleita, ei myöskään tiiliä. Perustukset, pohjatyöt ym. eivät kuulu juttuun, lukuunottamatta tarjouksen ekstraharkkoja, ei myöskään mikään lvi- tai sähköjuttu, eivät keittiökalusteet eivätkä sellaiset. (Osa niistä olisi voinut tulla Hongalta, mutta en ottanut heiltä.) Sopimus pitää allekirjoittaa lokakuun loppuun mennessä, jotta saamme kaupanpäällis-kevytsoraharkot mukaan.
- Allekirjoitimme Hongan-sopimuksen mutta sellaisin ehdoin, että kauppa voidaan purkaa tai siirtää, jos emme saa lainaa tai maaperätutkimuksissa ilmenee jotain hälyyttävää. Ollaan marraskuussa 2010. Meillä on vaikeuksia saada pankkiin aika oman aikataulumme ja henkilökohtaisen pankkineuvojamme loman vuoksi. Kairaaja ymmärtää väärin asioita, ja myös kairaustulokset odotuttavat itseään. Nimet on kuitenkin Hongan-papereissa, ja me jännitämme kuollaksemme.
- Saamme pankista alustavan lainan käsirahaa ja muita alkumenoja varten. Kairausten perusteella siirrämme talonpaikkaa jonkin verran. Käymme kaatamassa puita ja tilaamme kaivinkoneen kaivamaan maan kallioon saakka. Vasta sitten voidaan tehdä lopulliset perustussuunnitelmat, rakennuslupahakemukset ja muut. Otamme yhteyttä sähkösuunnittelijaan ja sähköyhtiöön. Hongalta tulee iso kasa rakennuksen piirustuksia allekirjoitettavaksi.
- Kaivinkone kaivaa tontilla. Kaivaminen kestää useita päiviä, seisomme kovassa pakkasessa koneen vieressä, lunta ja routaa tulee koko ajan lisää, kaivaminen venyy ja venyy, kaivauspäiviä perutaan vähän väliä pakkasen tai lumen vuoksi. Rankkaa on. Hyvä uutinen: talon alla on sileä kallio juuri sopivalla korkeudella, niin että saamme kylmä kellarin talon alle ja ideaalin pohjan. Kaivinkoneen lisäksi tontilla on traktori, joka kärrää peräkärryn avulla tolkuttomia määriä savea serkkumme hiekkakuoppamonttuun. Tontille tulee valtava kasa moreenia, jota voi hyödyntää. Samalla siirretään hiukan tietä, tehdään kääntöpaikkaa suuremmaksi, kaivetaan ojaa kääntöpaikan ympäri, jotta keväällä paikka ei lillu mudassa. Roudan vuoksi ojaa ei kaiveta enää talosta poispäin, joten talomonttu täyttyy nyt vedellä.
- Räpelletään erinäisiä juttuja. Jutellaan ja sovitaan asioista sähkösuunnittelijan, LVI-suunnittelijan ja talon rakentamisen urakoitsijan kanssa. Hätytetään rakennusmestaria saamaan asemapiirros valmiiksi. Hätytetään Honkaa, jotta saadaan energialaskelmia ja perustussuunnitelmia muita suunnitelmia varten. Soitan perustusharkkofirmaan, ja käy ilmi, että meille täytyy tulla eri harkot kuin Hongan tarjouksessa. Toisten asiassa mukana olevien kanssa tässä on mainiosti aikaa ja kaikkea voi tehdä rauhassa, toisten mielestä nyt on hirveä kiire ja paperit pitäisi saada kasaan mahdollisimman pian ja kaikki urakoitsijat alkavat olla jo varattuina.
- Asemapiirrosta varten joudumme ravaamme tontilla mittailemassa. Ensin käymme merkitsemässä talon kaksi kulmaa. Toisella kertaa käymme mittaamassa etäisyyden talon kulmasta rajaan (lähin kulma ja lähin kohta rajaa) ja katsomassa kompassilla talon kulman. Tiedot lähetettiin rakennusmestarille. Rajan mittaus ei ole niin tarkkaa, ±2-5 metriä. Kompassista katsotaan ikään kuin kellotaulun mukaan, miten paljon poikkeaa tavallisista ilmansuunnista.
- Energialaskelmat, energiatodistukset ja kompensaatiolaskelmat tulevat. Ne on tehty koneellisen ilmanvaihdon kannalta, eli puhelin käteen taas. LVI-suunnittelijalta kuulen, miten kannattaa toimia. Selvitykset täytyy täyttää yhdessä rakennustarkastajan kanssa kohta kohdalta, mitä hän vaatii niihin, kun systeemi on erilainen. Selvityksessä perheemme kooksi on merkitty vain 3 henkilöä ja alapohjaksi ei ole laitettu puolilämmintä kellaria. Kuulemme, että ilmanvaihdon osalta papereiden täyttö on pelkkää ihmistuntemusta ja henkilökemiaa. Luvut ovat aina hatusta vedettyjä, ne eivät vastaa todellisuutta, ja kukin rakennustarkastaja samassakin kunnassa vaatii ihan eri asioita. Laskelmia ja niiden uusversioita pallotellaan edestakaisin Hongan, LVI-suunnittelijan ja rakennustarkastajan välillä. Asemapiirros tulee, ja se lähtee pikapikaa LVI-suunnittelijalle, sähköyhtiölle jne. Sähelletään asioita sähköyhtiön kanssa. Sähköyhtiö vaatii varsin monta vaihetta, jotta jotain alkaisi tapahtua, ja kannattaa aina kysyä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja niin edelleen, koska jos en olisi kysynyt niitä, olisin kuvitellut tilanneeni työmaasähkön mutta se olisi jäänyt tulematta. Kotiin tulee papereita allekirjoitettavaksi.
- Tulee monen kuukauden tauko. Hongalla rekisteröitiin vasta maaliskuussa, miksi me tarvitsemme perustusten ohjeelliset mittapiirustukset. Yleensä Honka on antanut ne vasta rakennusluvan saamisen jälkeen, mutta mepä tarvitsimme ne jo rakennuslupaan, koska kellari on piirrettävä mukaan. Sitten asiat alkavat sujua taas: Honka piirtääkin meille kellarin, ja kun niistä keskustellaan, saamme mukaan myös muutamia pieniä muutoksia itse taloon, jotka olivat alkaneet harmittaa ja joista luulin, että niitä ei voi enää saada mukaan. Uudet pohjapiirustukset ja niiden mukana kellari- ja perustuskuvat tulevat allekirjoitettavaksi. Painovoimaisesta ilmanvaihdosta on käyty koko lopputalven kovaa vääntöä, ja joudumme ottamaan koneellisen ilmanvaihdon. Ollaan maaliskuun lopussa 2011. Nyt, kun kellarin kuvat ovat meillä, voimme vihdoin ja viimein alkaa pyytää tarjouksia niiden tekemisestä – työstä, jonka pitäisi alkaa ihan kohta. Tontilla on lunta varmaan kaulaan saakka, joten siellä ei voi vielä tehdä mitään.
- Kaivo- ja LVI-ihminen käyvät tontilla katsomassa kaivojen ja ojien paikkaa. Tilaamme kaivinkoneen, ja oli hyvä, että kysyimme asiaa ajoissa. Meillä on kellarin urakoija, joka ei voi tehdä tarjousta ennen kuin saa perustusten mittapiirustukset, joita Hongalta saa vasta, kun rakennuslupa on saatu – ja sitten käy ilmi, että ei sieltä tulekaan tarkempia kuvia kellarista. Rakennuslupahakemusta täytellään. Huhtikuun lopussa saamme rakennusluvan hakukuntoon. Honka ehdottaa, että sopimuksesta poistettaisiin rakennuslupa-ehto, niin että tilaisimme hirret jo nyt, koska muuten toimitus viivästyy tolkuttomasti. Tontilla kaivetaan talonpaikkaa vielä tyhjemmäksi, ojaa sieltä pois, kaapeliojaa ja niin edelleen. Ostan huuto.netistä ulkovessan, mutta sen saaminen tontille on työn takana, koska se ei mahdu peräkärryihin. Sähkö- ja LVI-suunnitelmia tehdään loppuun. Sähköyhtiö laittaa sähköjä tontille, mutta ei kytke niitä vielä valmiiksi. Rakennuslupahakemus tulee valmiiksi. Rakennusluvassa on jotain ongelmallisia muotoseikkoja, sitten tarkastaja on lomalla, joten rakennusluvan saamisella kestää. Tontin kääntöpaikalle ja talonpaikalle tuodaan soraa – minkä päivä peruutettiin uudestaan ja uudestaan. Viimein kaivinkone ja soraa saadaan. Kiire on. Tie menee littanaksi sora-auton alla, ja kaivinkone parantelee sitä. Kellariurakoija tulee mukaan auttamaan, ja hän tulee täryttämään soran. Sähkökaappi tulee, ja vasta sitten voidaan tilata lopullinen sähkö. Onneksi sähköurakoija toi sähkökaapin samana päivänä kun kaivinkone on paikalla: sähköyhtiö ei olisi kytkenyt sähköjä, jos kaapelioja olisi ollut auki. Kaivinkone laittaa sen umpeen.
- Rakennuslupa tulee ihan toukokuun lopussa. Kaikki tämä tehdään saman viikon aikana: Tehdään kipin kapin sitoumus, että palautamme kaiken ennalleen, jos joku valittaa valitusaikana. Sitoumukseen tarvitaan kaksi takaajaa! Rakennusmestari tilaa kaupungilta pohjakatselmuksen ja maanpaikan merkitsemisen (=paikka merkitään gps-koordinaatein), ja ne saadaan samalle viikolle. Kaivonporauskin on siirtynyt viikko viikolta, mutta vihdoin viimein kaivoja aletaan porata. Urakoijan kanssa sovitaan, että heti seuraavalla viikolla aletaan tehdä anturoita. Niihin tarvitaan sähköä ja vettä. Hankimme LVI-urakoijan. Ulkovessa ei ole vielä käyttökunnossa. Nyt vasta alkaa syksyn jälkeen tulla ensimmäisen kerran laskuja maksettavaksi – ja sitten niitä tuleekin aivan valtavasti ja mitättömillä maksuajoilla. Pankkiin on sovittu tapaaminen kesäkuun 8:ksi päiväksi, ja joudun neuvottelemaan muutamasta eräpäivästä. Pankkitapaamisesta lainan saamiseen menee kaksi viikkoa.
- Ja kaikki tapahtuu edelleen hetkessä: rakennusluvasta heti seuraavana maanantaina kellariurakoijan tilaamat valtavat määrät harkkoja ja rautoja kellaria varten ajetaan valtavilla rekoilla paikalle, saman tien anturoita aletaan valaa ja kellariurakoijat muuttavat meidän saareen, sähköt saadaan. Alussa minulla on paljon hommia, aina jotain tavaraa on unohtunut ja sovitaan, että minä käytän aikani niiden kilpailuttamiseen ja tilaamiseen. Istun puhelimessa ja sähköpostin äärellä paljon. Urakoijat tekevät perustuksia, ja yhtäkkiä tarvitaankin traktoria ja etukuormaajaa sekä soraa ja tärytystä anturoille. Sitten kaikki rauhoittuu. Kellarin seiniä rakennetaan. Käymme tontilla vähintään kerran viikossa ja järjestelyhommia löytyy silloin tällöin, mutta nyt ennen kaikkea rakentajat tekevät hommaansa.
- Kellarissa menee pidempään kuin oletettiin. Kesäkuu kuluu, heinäkuutakin. Hirret ja kattotuolit tulevat liian aikaisin, ja tontti on aivan täynnä. Otan selvää täytöistä, ja kymmenestä ammattilaisesta ehkä kahdelta sain asiantuntevia vastauksia. Otan selvää kellarin pinnoittamisesta. Kellarin seinät kohoavat täyteen korkeuteensa. Viimein rakentajat ilmoittavat, että täytöt voi aloittaa, mutta LVI-urakoijalle ei käy. Viimein 25. 7. aloitetaan täytöt: rakentajat ovat poissa, ja kaivinkone, LVI-urakoija, kaksi traktoria ja peräkärryä huhkivat tontilla täyden työviikon, sepeliä ja jätekiveä ajetaan paikalle. Meitä tarvitaan paikalla joka päivä. Sitten pinnoitetaan kellari kalkkisementillä. (Sen olisi voinut pinnoittaa myöhemminkin, mutta tässä vaiheessa se on helpoin eli halvin laittaa.) Hirsiä pitäisi laittaa paikoilleen, mutta edelleen kellarissa on kaikenlaista viilaamista vielä. Tilaan talon ulkomaalit, jotta hirsiin saadaan pintakäsittely mahdollisimman ajoissa ja jotta työmiesten olisi kätevää laittaa ne maassa eikä korkeuksissa.
- Elokuun 8. päivänä aletaan laittaa hirsiä! Viikossa koko alakerta on valmis! Käymme tontilla parin päivän välein ja joka kerta ällistymme. Olemme käyneet tontilla siivoilemassa jatkuvasti, mutta usein rakentajat ovat ehtineet pistää paikat kuntoon ennen meitä, mutta nyt hirsivaiheessa siivottavaa jää meillekin todella paljon.