Pohdintaa ja vinkkejä rakentamisesta
Ikkunat
Pidän valtavasti Hongan perus-ikkunoista. En itse asiassa tiennyt, että uusiin taloihin saa näin kauniita ja kunnollisia ikkunoita eikä jotain alumiinimuovipelleilyjä. Voi olla, että pittoreskit ja aidot ikkunat ovat ehkä yksi keskeisimmistä syistä, miksi olemme valitsemassa Honkaa. Ilmeisesti ainakin osat ikkunoista valmistaa PW-Windows, ja sitä verkossa on jonkin verran kehuttu.
Meille on tulossa 2×3-ruutuiset ikkunat, ja olen tuijotellut pitkään verkosta lataamaani HonkaLook-pdf:ää. Haluaisin kaikkialle taloon samanlaiset ikkunat, huoneesta riippumatta. Porstuaan ja parvekkeen oven tienoille voi myös tulla kapea ikkuna. Yläkerrassa kattorakenne saattaa rajoittaa ikkunoiden kokoa, joten sinne tarvitaan ehkä pienoismallit tavallisista ikkunoista.
Katselin alustavasti pdf:stä meille vaihtoehdot. DK-malli näyttää eniten vanhan ajan ikkunalta, ja riskinä on, että sen saa ehkä laittaa vain loma-asuntoon. FIN-ikkuna on vanhan ajan ikkunasta vähän kevyempi versio. Kumpiakin saa myös varsin moderneina versioina, mutta niistä en ole kiinnostunut. Ikkunat saa auki ovimaisesti, ja Honka myy ikkunoihinsa sopivia hyttysverkkoja.
Valitsemani ikkunoiden ristikkomalli on nimeltään HR, ja se on kuusiruutuinen ikkunatyyppi.
DK-mallistosta olisin valitsemassa DKS-ikkunan, joka on kaksiovinen ikkuna. Siitä hyvä olisi peruskoko 110 x 139 cm. Jos tarvitaan kapeaa ikkunaa, se olisi DK-ikkuna (eli yksiovinen, johon tulee vain päälle koriste-ristikko) ja koko olisi 59×139 tai 59×119 cm. Voi olla, että autotalliin olisi johonkin tulossa DK-ikkunasta neliömäinen (89 x 89 cm). Kolmiosaisista DKZ-ikkunoista olisi sopiva koko 159×139 cm. Yläkertaan täytyy ehkä jonnekin laittaa perusikkunasta pienoismalli, ja se olisi DK 89 x 119 cm. FIN-mallistosta omakotitaloon tulee 3-lasinen malli ja siihen valitsin ehkä aitoristikon eli en sellaista ristikkoa, joka on vain päällä. Leveyttä voi olla 56 cm (kapeaan ikkunaan), 96 cm (ehkä se, mistä pidän eniten), 137 cm (tähän tulee jo kolme ruuturaitaa), 178 cm (neljä ruuturaitaa). Korkeutta saisi olla 137 cm. Neliö-ikkunaksi käy 96 x 96 cm ikkuna. Tästä mallista en löydä yläkertaan pienoismallia tavallisista ikkunoista.
Ikkunoiden maalaus on osoittautunut kinkkiseksi jutuksi, ja siitä olen kirjoittanut enemmän Talossa on väri -sivulla. Hongan ikkunanpuitteet on aina perussuojattu, jolloin niitä ei voi käsitellä Osmolla, ja Hongan valmiiksi maalatut ikkunat on maalattu – akrylaattimaalilla. Ikkunoiden maalaaminen on kuitenkin erittäin työlästä ja aikaavievää puuhaa, joten olen haahuillut sen välillä, tilataanko meille puuvalmiit käsittelemättömät ikkunat (Hongalta kerrottiin aiemmin, että niin on mahdollista) vai valmiiksi maalatut. Näyttäisi siltä, että kallistun tilaamaan puuvalmiit, ellei tehtaalla voisi lisämaksusta käsitellä meidän ikkunamme Osmon pohjusteella ja ikkunamaalilla.
Nyt myöhemmin kuulin, tehtyämme Hongan kanssa suunnittelusopimuksen, että Hongan ikkunat ovat nykyään Skaalan ikkunoita. Skaalan verkkosivuilta en kuitenkaan saanut tuntumaa näihin ikkunoihin. Pohdin jonkin aikaa, laitetaanko puu-alumiini-ikkunat vai puuikkunat; verkkokeskusteluissa vuoroin vihataan toista, vuoroin toista. Ulkonäöllisesti alumiiniset ovat minusta kauheat, mutta nekin voi aika hyvin naamioida… Toisaalta Osmon väreillä on ihan oma pinta ja syvyys, jota ei voi saada samana alumiiniin. Ammattilaiset ovat kommentoineet meille, että alumiini-ikkunat ovat kestävämpiä ja niitä tarvitsee huoltaa harvemmin, mutta verkkokeskusteluissa on oltu myös ihan eri mieltä. Erityisesti puun ja alumiinin liitos alkaa helposti mädäntyä, eikä sitä huomaa ulkoapäin. Sade tulee sisään, ja ammattilaiset ovat taas toisille suositelleet, että puuikkuna on ainoa, joka pitää… Ja kolmannet ammattilaiset ovat sanoneet, että ikkuna kuin ikkuna: on asennuksesta kiinni, alkaako ikkuna vuotaa.
TM:llä on ollut jossain vaiheessa testi, jossa osan valmistajien puuikkunat osoittautuivat susiksi, osan, muun muassa Skaalan, olivat erinomaisia. Puuikkunoita ei saa kaikilta ikkunatoimittajilta. Unelman rakentaminen -verkkosivujen kirjoittaja kommentoi: ”Kaikki kyllä opastavat että puuikkuna vaatii huoltoa eikä näytä samalta pitkään… ehkä näiltä opastajilta on hukkunut se olennainen oivallus, ettei ole tarkoituskaan :D” Puuikkunat ovat hiukan halvemmat kuin muut vaihtoehdot.
Vähitellen tulin siihen päätökseen, että todellakin haluan puuikkunat enkä halua ikinä nähdäkään puu-alumiini-ikkunoita tai alumiini-ikkunoita… Puun kosketus- ja äänimaisema sekä ulkonäkö on aivan toinen kuin metallin, kunhan se on maalattu öljymaalein.
Verkkokeskusteluissa Skaalaa on kehuttu, mutta soraääniäkin kuuluu.
Hmph. Ja nyt tuli sitten ongelmia. Ihastuin alun perin Hongan ikkunoihin, ikkunat olivat yksi tärkeä syy valita Honka, mutta nyt kävi ilmi, että ne, mitä vaihtoehtoja aiemmin oli Hongan ikkunoiksi, eivät enää ole mahdollisia. En saa aitopuitteisia ikkunoita, eli sitä, että ikkunaruudut olisivat puitteissaan. Vain irtoristikot ovat nyt mahdollisia. Ikkunoita ei voi saada edes sellaisina, että ne avautuisivat keskeltä kuin pariovet, vaan ikkuna avautuu kokonaisuudessaan. Ääääh. Metrin levyiset ikkunat eivät todellakaan avaudu kauniin näköisesti kokonaisina. Ikkunat tulevat yksityiskohta yksityiskohdalta yhä enemmän tavallisen omakotitalon ikkunan näköisiksi, sellaisiksi kammottaviksi näennäisvanhanaikaisiksi, jotka eivät ole mitään muuta kuin muovista kitsiä.
Pohdin tässä, teemmekö jotain erikoistilausta Skaalalta, vai etsimmekö ihan muualta ikkunat, Rakennusapteekista tai Virosta tai jostain.
Rakennusapteekilla on aivan ihania uusia ikkunoita myynnissä, ja niihin saa nykyvaatimukset täyttävät lämpölasit. Ikävä kyllä niihin lämpölaseihin (SUE) ei saa sisäpuitteita, eli välipuitteet ovat vain ulkoikkunassa. Muita vaihtoehtoja ei uudisrakennuksiin saa laittaa. Voisin silti kysäistä hintoja.
Mistäs näitä ikkunoita kannattaisi alkaa metsästää? Hmm.
Laitoin sähköpostia monelle ikkunavalmistajalle. Joiner Oy:lta löytyi hintahaarukkalaskelma, jolla pystyy laskemaan eri ikkunoiden hintoja. Omat vaatimukseni sisältävä ikkuna (puuikkuna, avautuu pariovena, mitat meidän talon mittoja) maksaa 702 tai 736 euroa kappale (alempi hinta on koosta 89 x 139 cm, isompi 99 x 149 cm). Laitoin sinnekin tarjouspyynnön; sivustoa ylläpitää usea ikkunanvalmistaja.
Virossa on muuten sellainen liike kuin Rehpol, joka valmistaa myös puuikkunoita. Harmi vain, että he käsittelevät ikkunoita akryylimaalein. Rakennusapteekilta saisi öljymaalatut ikkunat…
Äh, nyt kun googlasin termillä puuikkuna, löysin satoja yrityksiä, joilta voisin kysyä hintatietoja sun muita. Huuh. Ja kaikkien yritysten ikkunatietosivut ovat aina niin sekavia, että on lisäksi aina pakko kysyä erikseen, onko heillä sitä, mitä ajan takaa.
Sähköpostikyselyihin sain paljon vastauksia. Muun muassa Kuhmon ikkunoista soitettiin ja kerrottiin, että heiltä saa vakiona haluamiani puuikkunoita. Välipuitteet ovat vain ulkoikkunoissa, kuten on ollut muillakin. Isompi kokoni kertaa 13 ikkunaa olisi hinnaltaan perille toimitettuna (!) 5 720 euroa, pienempi 5 395 euroa. Hit-Nordic kertoi, että ikkunapakettini saisi toimitettuna 5 650 euron hinnalla, ja tarjous koskee pienempää ikkunaehdotustani. Lammin ikkunoilla isompi koko olisi 6 035 euroa.
Hongalta kerrottiin, että heiltä sittenkin saa haluamani kaltaiset puuikkunat. Nyt selvitellään, mitä se valinta maksaa ekstraa.
Skaala vastasi sähköpostiin, että heiltä saa myös aidot, vanhanaikaisen näköiset puuikkunat b-jaolla (joka tarkoittaa sitä, että ikkunat saa keskeltä auki), ja isompi kokoni maksaisi noin 600 euroa kappale.
Puuikkunoita myydään todella monessa paikkaa, ja jos hankimme ne muualta kuin Hongalta, etusijalle tulevat ne, joissa saisi Osmon käsittelyn tai muun aidon öljymaalin.
On muuten kiintoisaa huomata, että ikkunatehtaiden sivuilla näytetään kuvia taloista kaukaa – ja sitten teknisiä, koneellisesti piirrettyjä kuvia ikkunoista läheltä. Kukaan ei valokuvaa ikkunoita läheltä, ja syy on, että uudet ikkunat ovat kaamean näköisiä lähietäisyydeltä. Ne ovat muovisen kaltaisia, näennäisikkunoita, joissa tekniset ratkaisut ja akryylipitoiset pinnoitteet ovat muokanneet ääni- ja kosketusmaiseman kammottavaksi.
Kävimme Hongalla juttelemassa. Hongan ikkunat, sellaisina kuin he olisivat tarjoamassa niitä vakioina, maksavat 250 – 400 euroa kappaleelta (pienin tämän hintahaarukan koko on 9×8, isoin 10×14), ja maksu menee koon mukaan. Meidän koko on 9×12. Jos ikkunat avautuvat haluamallani tavalla pariovina, niihin tulee 40 % lisää hintaa. Johtopäätös: haluamani ikkunat maksavat Hongan ikkunoina 350 euroa x 1,4 = 490 euroa per ikkuna. Halvin tarjous muualta (Kuhmon ikkunoilta) on ollut 430 euroa per ikkuna. Voisi siis harkita, että ikkunat otettaisiinkin muualta kuin Hongalta. Osmon tuotteilla Skaala ei käsittele, koska vahapohjaisina niitä ei voi käyttää heidän laitteissaan. Toinen johtopäätös: Yritän ottaa selvää, missä muissa firmoissa on mahdollista ja minkä hintaisen mahdollista on laittaa ikkunoihin Osmo-käsittely tai vaihtoehtoisesti aito perinteinen öljymaali.
Hongalta kerrottiin, että ikkunat tulevat suojakäsiteltynä Skaalan omalla suoja-aineella. Skaalan mukaan suojakäsittely kuitenkin mahdollistaa Osmon tuotteen käytön jälkeenpäin. Ikkunat voidaan myös toimittaa ilman suojakäsittelyä, mutta vaarana on, että asennuksessa jää sormenjälkiä puuhun, eikä niitä saa pois kuin hiomalla.
Auts, viimeinen kommentti on varmasti totta. En usko, että Osmoa voi käyttää Skaalan perussuojauksen jälkeen, mutta jotain perinteistä öljymaalia kylläkin.
Mitä niitä perinteisiä öljymaaleja oikein olikaan? Uulalla on pellavaöljymaali, ja Tikkuriloilla ja muilla on omansa, joista pitää syynätä tarkkaan, ovatko ne öljymaaleja vai jotain alkydi-huijausta. Voi olla, että Skaala suostuisi maalaamaan jollain niistä. Talolla on väri II -sivulle olen koonnut ikkunamaali-vaihtoehtoja.
Ikkunoiden suhteen ollaan nyt väännetty Hongan kanssa vaikka miten. Pohjapiirustuksen pitäisi olla jo valmis, mutta nyt sitten kuitenkin muutettiin ikkunat kokoon 890 x 1230. Huolestuin siitä, että pikkuruudut ovat ehkä leveämmät kuin korkeat, joten mittoja muutettiin niin, että eivät ole.
Ymmärrän, miksi nykyään taloissa on niin rumansuhteisia ikkunoita. Omia ikkunoita ei pääse näkemään missään vaiheessa, ja jollen olisi ollut tarkkana ja laskeskellut ties mitä mittoja, meille olisi tullut juuri sellaiset kauheat kuusiruutuiset ikkunat, joissa pikkuruutu on leveämpi kuin korkeutensa ja joita näkee teiden varsilla taloissa paljon. Sama ongelma koskee monia muita juttuja talossa. Omassa talossa on tietyt mitat ja esitteissä näkee aivan toisenmittaisia ovia ja muita, ja omien mittojen mukaan tehtyinä ne eivät näytäkään enää hyvältä.
Kuhmon ikkunoista sain uuden tarjouksen (14 kpl ikkunoita, haluamaani kokoa, hinta sisältää toimituksen ja alv:n). Se olisi 5 715 euroa. Toimitusaika on kolme kuukautta. Hinta on silloin 408 euroa per ikkuna. Heiltä sain vain harmillisen tiedon: asetusten mukaan ikkunoita ei saa maalata öljymaaleilla, vaan täytyy käyttää vesiohenteisia maaleja.
Edellinen tieto ei pidä paikkaansa, vaan on monia tahoja, jotka maalaavat öljymaaleilla ikkunanpuitteita, ja myös rakennustarkastajamme suositteli sitä vaihtoehtoa. Kuhmon ikkunoista vedettiin meitä linssiin. Jostain käsittämättömästä syystä tänne etsimäni öljymaaleilla maalaavat tahot ja linkit eivät kuitenkaan ole tallentuneet. Aaargh. Tein monta päivää töitä etsiessäni sopivia ikkunatoimittajia, ja nyt ne kaikki tiedot ovat hukassa.
Keitä niitä nyt olikaan. Voi kääks. Samoin tämän sivun lopusta on hävinnyt tekstiä. Onneksi se ei ollut niin tärkeää. Näiden ikkunatoimittajien etsimiseen näin todella vaivaa. Äääääääh. No, ainakin oli Sydänpuu ja Valkealan lasin Salpaikkunat ja PW-Windows. Ja ja… Muistaakseni googlaaminen sanoilla ”öljymaali ikkuna” ei toiminut, mutta ”perinteinen puuikkuna” sai tärppäämään. Ikkunafortuska oli yksi, ja Hatrick. Enempää en nyt löydä uudestaan.
Rakennusapteekista kerrottiin, että heiltä saa pellavaöljymaalatut ja pellavakitatut ikkunat. Heiltä saa myös uusia ikkunoita, joissa on vanhan ajan tapaan vedetyt lasipinnat. Hinta on 950–1400 euroa kappaleelta, mutta heiltä lähetetään vielä tarkempi tarjous.
Hatrickilta soitettiin, ja heidän mukaansa öljymaalaus nostaa 50 %:lla ikkunan hintaa, koska maali kuivuu niin hitaasti, että ikkunat pitää suojata tehtaalla täysin pölyttömään tilaa. Edustaja soitti kuitenkin myöhemmin ja kertoi, että heiltä ei edes saa enää öljymaalattuja ikkunoita. Hän kyseli myös karmisyvyydestä, mitä en ole ottanut selville. Hän muistutti, että ikkunan alle tulee lähes aina vesipelti, ja alakarmin alimmaisessa osassa on puuikkunassakin pieni alumiininen lista suojaamassa herkintä osaa.
Hmm. Tuota jälkimmäistä mietin. Eikö olisi sittenkin parempi, että se alaosa olisi auki ja hengittävällä öljymaalilla maalattu, jotta kosteus pääsisi pois eikä jäisi muhimaan alumiinin sisälle?
Hatrickin tarjous on puuvalmiista ikkunoista, ja se on 570 euroa per ikkuna (hinta sisältää rahdin). Ne maalaisimme sitten itse talolla öljymaalilla.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että meille tulee joko 1) Hongan Skaalan ikkunat perussuojattuina, ja maalaamme ne itse jollain aidolla öljymaalilla (ei Osmolla) tai 2) Rakennusapteekin tai muun sellaisen tahon ikkunat, jotka maalaavat ikkunoita öljymaalilla jo valmiiksi.
Sydänpuu-ikkunat ottivat yhteyttä – Rakennusapteekki myy heidän ikkunoitaan. Hinnoittelun suhteen on kuulemma ihan sama, kummalta tilaan. Vertailuvaihtoehdot käyvät siis aika vähiin. PW-Windowsista ja Ikkunafortuskasta ei ole kuulunut mitään, ja Salpaikkunat lupasi lähettää pian tarjouksen, mutta sitä ei ole tullut vielä.
Honka kertoi, että ikkunoiden karmisyvyys on 175 mm.
Rakennusapteekista lähetettiin tarjous. Ikkunoiden hinta olisi – 1157 per ikkuna. Oi kääks. Hinta on ihan liian mojova. Eiköhän meidän kannata ottaa Hongan Skaalan ikkunat perussuojattuna ja maalata itse.
Rakennusapteekin ikkunoihin tulisi kyllä aivan ihanat helat ja kunnon tippanokat ja muut – mutta heilläkin on pohjamaalina ”alkydi-akrylaatti”. Häh?
Päädyin siihen, että meille tulee Hongan ikkunat, mutta ne käsitellään vain perussuojauksella niin, että maalaamme ne sitten myöhemmin itse aidolla öljymaalilla. Osmoa se maali ei voi olla, mutta jotain muuta kyllä.
Nyt olemme tehneet Hongalle jo tilauksen, ja tulikin yllättävä tieto: yläkertaan ei voi laittaa sellaisia kaksoisoven tapaan avautuvia ikkunoita, koska laki vaatii, että siellä saa olla vain kokonaan avautuvia! Voi kääks. Kaikki vääntö oli siis puoleksi turhaa. Yläkerrassa en voi pitää ikkunoita sitten romanttisesti pikkuisen auki, vaan läpi kesän koko pahuksen ikkuna roikkuu koko leveydeltään auki. Voi itku sentään.
Ja kun keskipuite häviää välistä, näyttääkö ikkuna oikeasti todella sitten samalta? Pelkään valtavasti sitä, että yksittäinen ikkunaruutu alkaa näyttää leveämmältä kuin korkeutensa, kun keskellä on vähemmän puuta.
Rakennusmestarimme vahvisti, että jep, yläkerrassa makuuhuoneissa pitää olla ikkuna varapoistumistienä, ja ulos tulee vielä palotikkaatkin.
Meiltä myös kysyttiin, haluammeko lasit sillä tavoin, että ne ovat kaikki yhdessä, siis ne kaikki kolme lasikerrosta, vai niin, että ne ovat kaksiosaisesti. Ensin mainitussa vaihtoehdossa pestävää ikkunapintaa on vain kaksi puolta, jälkimmäisessä neljä. Ensimmäiseksi mainittuun ei saa sälekaihtimia, joita en halua missään tapauksessa muutenkaan.
Kuulostaa siltä, että meille tulisi ne kaikki lasit yhdessä -ratkaisu. Onkohan siinä jokin koira haudattuna? Pääseekö lasin väliin pölyä, jota ei sitten saa pestyä pois?
Monelta olen nyt kuullut kommentteja, että sinne väliin aina kuitenkin tulee pölyä ja likaa, mutta sitä väliä ei tarvitse pestä niin usein kuin muita ikkunoita. Hmm. Eri asia on, jos sinne väliin tulee kaasua.
Ulkovuorilaudat
Ikkunoiden ulkovuorilautoja on olemassa fantastisia, ja Hongalla on tarjota neljä kohtuullisen kivaa ulkovuorilautamallistoa. Päädyin niistä Deko-malliin, joka näyttää siltä kuin ikkunan päällä olisi sievä vanhan ajan hylly vähän vinossa.
Ehkä haluaisin vuorilaudan päälle vielä ihan pienen kolmiomaisen rakennelman, mutta se saa jäädä. Hongan ulkovuorilaudat ovat oikein pittoreskejä tällaisenaan.
Kuistit ja parvekkeet
Meille on tulossa saunaovelle saunakuisti, pääoven porstuan eteen jonkinlainen porraskuistijuttu ja makuuhuoneeseen yläkertaan irrallinen pieni parveke.
Pääoven edessä olevasta pienestä kuistista kannoin huolta jonkin aikaa. Näyttääkö se ihan tyhmältä, kun porstua jo tulee ulos talosta? Talomme on rinteessä, joten kököttääkö pääovemme jossain parin metrin korkeudessa, ja siitä laskeutuu majesteetillisia portaita ties miten pitkään?
Päädyin siihen, että kun porstuan koko on noin 2 x 3 metriä, sen edessä on noin 1,25 x 2 metriä kokoinen kuisti. Oven päällä on pieni harjakatto, joka Hongan valmistaloi
(Jostain syystä lopputeksti leikkautui tästä irti eräällä kerralla, kun osa uudesta tekstistä ei ollut tallentunut ja verkko takkuili muutenkin koko ajan.)
Internet ja televisio
Kävimme juttelemassa sähkösuunnittelijan kanssa, ja sovimme, että taloomme tulee datarasia (=internet-yhteyden mahdollistava) moneen huoneeseen. Se kannattaa laittaa myös sinne, minne tulee televisiopistoke, sillä televisiosysteemi todennäköisesti siirtyy dataversioon.
Nettiä voi käyttää kaapelin tai langattoman yhteyden avulla. Molemmat toimivat, mutta langaton on hitaampi.
Serkkumme hätyytteli, että jo suunnitteluvaiheessa pitää ottaa yhteys puhelinyhtiöön internet-yhteyttä varten. Otin yhteyttä, mutta sieltä toppuuteltiin, että ei tässä vielä, sitten vasta kun rakennuslupa on ja tarkka osoite ja niin edelleen. Heitin asian mielestäni. Sähelsimme sähköjen kanssa, ja yhtäkkiä tuli soitto puhelinyhtiöstä, että sinne oli soitettu, että kaapelia laitetaan maahan, haluammeko me internet-johdon ja kuitukaapelia mukaan myös. Tietenkin haluttiin… Onneksi sieltä päin soitettiin, koska minä en olisi tullut asiaa lainkaan ajatelleeksi siinä vaiheessa.