PUHE-ESITYKSEN RAKENTEITA
ESIMERKKIPUHEITA
Maria Kesti
Esimerkkien pohjana on lehtiteksti ”Hoitajien tukijat konttasivat eduskuntatalolle. Kätilö liittyi teatterilaisten tempaukseen” (HS 21. 10. 2007).
Kaikkia näitä rakenteita voi käyttää tiedottamiseen, viihdyttämiseen ja vaikuttamiseen.
- LEHTIARTIKKELIN, UUTISEN RAKENNE (tärkein ensin, muut tärkeysjärjestyksessä perään):
”Sairaanhoitajien ja hoitoalan työntekijöiden puolesta kontattiin lauantaina helsingissä. Tulevaisuuden tutkimuskeskus -niminen teatteriryhmä konttasi Kolmen sepän patsaalta Eduskuntatalolle.
Teatteriryhmän jäsen Janne SAarakkala kommentoi konttaamista: Monet ovat valmiita kuolemaan hyvänä pitämänsä asian puolesta. Me kysyimme, olemmeko valmiita edes konttaamaan ihmisten edestä.
Ryhmältä voi kuka tahansa pyytää konttaamistukea asialleen.”
- LOOGINEN, KAAVAMAINEN, JOHDONMUKAINEN RAKENNE (tässä ANSVA, motivoiva rakenne):
”(A) muistatko, milloin konttasit viimeksi? Yksivuotiaana tai viime viikonloppuna? Silloin olit polvillasi maailman edessä.
(N) Sairaanhoitajien ja hoitoalan työntekijöiden palkkataso on häpeällisen alhainen verrattuna työn raskauteen. He tarvitsevat työtaisteluunsa tukea meiltä kaikilta.
(S) Tuemme heitä tempauksella.
(V) Konttaamme hyvän asian puolesta lauantaina Kolmen sepän patsaalta Eduskuntatalolle! Haemme huomiota niiltä, joita yhteiskunnalliset olot eivät muutoin kiinnosta. Tempauksilla teatteri osallistuu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Hoitoalan työntekijäthän on tällä hetkellä Suomessa pakotettu polvilleen.
(A) Tule mukaan lauantaina! Aloitamme kello kaksi.”
- NOUSEVA RAKENNE (tylsä alkuun, kiinnostavuutta lisätään vähitellen):
”Lauantaina tuetaan sairaanhoitajien ja hoitoalan työntekijöitä. Tulevaisuuden tutkimuskeskus -niminen teatteriryhmä järjestää heidän puolestaan tempauksen.
Ryhmän jäsen Janne Saarakkala toteaa, että tempaus on poliittinen teko hoitajien puolesta ja yhteiskunnallista taidetta ilman lippujen heiluttamista.
Monet ovat valmiita kuolemaan hyvänä pitämänsä asian puolesta. Ryhmä kysyi, olemmeko valmiita edes konttaamaan ihmisten edestä.
Lauantaina teatteriryhmä konttaa Kolmen sepän patsaalta Eduskuntatalolle. Milloin konttasit viimeksi? Olit silloin polvillasi maailman edessä. Liity Lauantaina mukaan!”
- SALAPERÄINEN RAKENNE (kaikkea ei selitetä, päätelmät ovat kuulijan vastuulla):
”Kämmenieni alla on pieniä teräviä kiviä. Polvilumpioihin sattuu jo. Ympärillemme on pysähtynyt ihmisiä. Näen heidän jalkansa. Lehtikuvaaja polvistuu maahan ja ottaa minusta kuvan, kun pungerran eteenpäin. Takki vyöryy niskaan. Hikoilen. En muista, milloin olen viimeksi kontannut. Tämähän on raskasta!
Sairaanhoitajat ja hoitoalan työntekijät tarvitsevat tukea työtaisteluunsa. Pelkillä puheilla heitä ei auteta.
Janne Saarakkala totesi, että monet ovat valmiita kuolemaan hyvänä pitämänsä asian puolesta. Hän kysyi, olemmeko valmiita edes konttaamaan ihmisten edestä.
Auts! Laatan reuna nirhaisee housuni ja polveni rikki. Eduskuntatalo on ikuisuuden päässä. Kierrän oksennuksen. Vihdoinkin olemme perillä! Nousen ylös, puistelen vaatteita, vertailemme naarmuja, nauramme. Sitten vakavoidumme.
Hoitoalan työntekijät on pakotettu Suomessa polvilleen.
Teatterin on otettava yhteiskunnallisiin epäkohtiin kantaa.”
- KERTOMUKSEEN PERUSTUVA RAKENNE:
”Pysähdyn ällistyneenä. Kolmen sepän patsaalta konttaa Eduskuntatalolle kolme ihmistä! Ihmisiä on kerääntynyt katsomaan. Joku ottaa valokuvia. mitä täällä oikein tapahtuu?
Eduskuntatalolla konttaajat nousevat pystyyn, puistelevat vaatteitaan, vertailevat naarmujaan ja repeytymiään, nauravat. Minun on pakko käydä kysymässä, mistä on kyse.
Yksi konttaajista esittäytyy Janne Saarakkalaksi ja kertoo, että he ovat teatteriryhmästä, jonka nimi on Tulevaisuuden tutkimuskeskus. Hän kertoo, että konttaus oli tempaus sairaanhoitajien ja hoitoalan työntekijöiden puolesta.
Katson epäillen heidän verta tihkuvia käsiään ja kuluneita housujaan. Saarakkala kertoo, että tempaus ei ole ensimmäinen. Heiltä voi pyytää kuka tahansa konttaustukea asialleen.
Kysyn, onko siitä apua.
On, vastaa Saarakkala. Tempaus on poliittinen teko hoitajien puolesta ja yhteiskunnallista taidetta ilman lippujen liehuttamista. Huomiota on saatu valtavasti myös niiltä, joita toisten asiat eivät muutoin kiinnosta.
Seuraavan kerran kontataan saman asian vuoksi ensi lauantaina.
Kysyn, saanko tulla mukaan. Saan.”
- KESKUSTELUUN, OSALLISTAMISEEN PERUSTUVA RAKENNE:
”Hei, mitä tiedätte sairaanhoitajien ja hoitoalan työntekijöiden työtaistelusta? Heittäkää ihan mitä vain. Mistä on kyse? (Yleisö vastailee.)
Hoitoalan väkeä on tuettu erilaisin tempauksin. Oletteko kuulleet niistä? (Yleisö vastailee.) (Kertokaa hiukan lisää…)
Tällainen teatteriryhmä kuin Tulevaisuuden tutkimuskeskus konttasi lauantaina kolmen sepän patsaalta eduskuntatalolle tukeakseen sairaanhoitajien ja hoitoalan työntekijöiden asiaa. Mitä mieltä olette siitä? Miten koette tällaiset tempaukset, yhteiskunnallisen taiteen?
Usein tempaukset herättelevät niitä, joita toisten asiat eivät muuten kiinnosta.
Ryhmällä on uusi tempaus ensi lauantaina samassa paikassa samaan aikaan. Mennäänkö mukaan?”
- PEDAGOGINEN RAKENNE:
”Hei, mitä tiedätte tästä sairaanhoitajien ja hoitoalan työntekijöiden työtaistelusta? Heittäkää ihan mitä vain. Mistä on kyse? (Opiskelijat vastailevat.)
Tuleeko teille mieleen, miten heitä voisi auttaa? Voisiko heitä tukea jotenkin?
Yksi keino on järjestää erilaisia tempauksia. Mitä hyötyä niistä on? Onko niistä apua? (Niillä voi herätellä niitä ihmisiä, joita hoitoalan asiat eivät muutoin kiinnosta.)
Kuulitteko siitä, että lauantaina sellainen teatteriryhmä kuin Tulevaisuuden tutkimuskeskus konttasi Kolmen sepän patsaalta Eduskuntatalolle. Heidän mielestään hoitoala on pakotettu Suomessa polvilleen. Mitä mieltä olette siitä?
Näitä tempauksia kutsutaan yhteiskunnalliseksi taiteeksi. Niillä on pitkä historiallinen tausta. Tärkeä aika sille oli 1960-luku. Onko joku kuullut M. A. Nummisen lauluista? (Ja keskustelua asiasta)
Ottakaa ryhmät ja valitkaa jokin yhteiskunnallinen aihe. Suunnitelkaa taidetempaus sen puolesta. Esitelkää suunnitelma minulle tunnin lopussa, ja ensi viikolla toteutetaan ne.”