Marian yrttivinkit nuhanenille
ja muita neuvoja pienille ja isoille sairastelijoille
d
Aftat ja rakkulat suussa
• Sekoita 1/4 dl:aan vettä tilkka omenaviinietikkaa. Purskuttele suuta tällä nesteellä tai kasta pumpulitukko siihen ja paina haavaumalle.
• Huuhtele suusi purskuttelun jälkeen vedellä, sillä etikka ei tee hyvää hampaille. Yleensä kertakäsittely riittää, mutta joskus hoito pitää uusia seuraavana päivänä.
• Hammaslääkäri antoi vielä hyvän lisävinkin: koko suuta ei kannata purskuttaa, vaan pumpulipuikko kastetaan omenaviinietikkaan ja sillä käsitellään vain suussa oleva afta.
d
Angiina, yskä, astmaattinen yskä ja muut inhat kurkkukivut
• Keitä itsellesi yrttiteetä. Ihanin aines siihen on kamomilla. Sitä löytyy pussiteenä tavallisesta ruokakaupastakin, mutta laadukkaampaa se on pienissä eko- ja maustekaupoissa. Se vanhentuu nopeasti, joten käytä säästelemättä. Kamomillalla parantaa käheät raspikurkut nopeasti aariakuntoon. Se toimii myös yleisenä kipulääkkeenä. Kamomillaa en uskaltaisi antaa alle 1-vuotiaalle, sillä jos sille on allerginen, reaktio voi olla raju.
• Maustekaapista yrttiteetehen voi laittaa basilikaa, tinjamia, rosmariinia, salviaa tai niitä kaikkia. Salvia on melko voimakas maultaan. Basilikan tuoksu voi tuoda jauhelihasopan mieleen. Basilika ja tinjami desinfioivat, salvia ja rosmariini kohentavat yleiskuntoa.
• Kuusenkerkät auttavat myös kurkkukipuun ja astmaattiseen yskään. Niitä voi kerätä alkukesällä metsästä. Niitä voi käyttää sellaisinaan, pakastettuna tai kuivattuna. (Jos haluat kuivata, jätä ne johonkin hämärään paikkaan väljästi ja anna kuivua. Purkita, kun ne ovat varmasti kuivia.) Kuusenkerkkien keruu ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.
• Käytännössä: laita teekannun tai termospullon pohjalle kourallinen yrttejä. Kaada kiehuvaa vettä päälle. Anna hautua kunnon tovi. Juo hunajalla makeutettuna. Yrttiteetä voi antaa kädenlämpöiseksi jäähtyneenä ihan pienimmillekin vauvoille, mutta alle 1-vuotiaille ei saa laittaa sokeria. Yrttiteillä pidin meidän esikoisen astman monta vuotta poissa, kunnes hänen pikkuveljensä syntymän aikoihin en ehtinyt keskittyä asiaan ja lääkitys piti aloittaa. Kouluiässä lääkitys jätettiin pois, mutta influenssassa se yrittää aina palata. Yrttitee laukaisee sen pois joka kerta, kunhan huomaan antaa teetä välittömästi oireiden alettua. (Jäähtynyttä yrttiteetä voi käyttää kasvovetenä tai kylvyssä.)
• Kiedo kaulan ympäri kaulaliina tai kauluri. Tärkeintä on, että nukut kaulurin tai kaulaliinan kanssa. Se yleensä poistaa alkavan angiinan yhdessä yössä. Lämmin kaura- tai riisipussi rinnalla ajaa samaa asiaa.
• Vaihda hammasharja heti, kun kurkku alkaa oireilla. Ota tavaksi vaihtaa hammasharja hammastahnaputkilon loppuessa.
• Jos yskä häiritsee yöllä, laita sänkyyn raakoja sipulinpaloja tai valkosipulinpaloja ja hengittele niitä. Jos teho heikkenee, paloittele niitä lisää. Saman asian ajaa nenäliina, johon on kastettu hiukan etikkaa. Yskä helpottuu luonnonmukaisesti ilman lääkkeiden sivuvaikutuksia. Astmapotilaille on tärkeä kokea se, miten paljon nämä voivat auttaa, jolloin henkinen hätä astmakohtauksesta ei pahenna kohtausta.
• Ohravelli maistuu ihanalta ja auttaa myös yskään ja muihin tukoksiin. Sekoita paksupohjaisessa tai pinnoitetussa kattilassa 1/2 litraa maitoa, kunnon loraus rypsiöljyä, 3/4 dl ohrajauhoja. Kuumenna puuhaarukalla jatkuvasti pohjaa pitkin sekoittaen. Kun velli kiehuu, ota lämpö pois ja jätä kannen alle hautumaan tunniksi tai pariksi.
d
Atooppinen iho ja muut ihottumat
• Meillä on koko perheellä herkkä ja atooppinen iho. Ihotautilääkärien ja verkkosivujen ohjeet ovat yleensä olleet meidän ihoille kuin bensaa liekeille. Tässä on monen todella kivuliaasti koetun kantapään kautta tulleita vinkkejä, miten saada yliarka iho, punoittavat kohdat, ihottumaroihahdukset ja märkimiset kuriin ja iho voimaan hyvin.
• Pääperiaate on, että lisätään ihon omaa vastustuskykyä ja kykyä tulla toimeen.
• Kun iho voi hyvin, älä rasvaa sitä päivittäin. Anna sen löytää oma tapa tulla toimeen, anna sen kamppailla elämän rasitusten kanssa itse, rakentaa luonnolliset bakteerisuojat. Atooppinen iho voi roihahtaa todella pahaan ihottumaan, mihin tarvitaan apua, mutta rasvojen jatkuva kemikaalikuormitus saa ihon aristumaan entisestään.
• Kun iho alkaa oireilla, on kiire. Kutiavaan, punoittavaan tai kuivaan kohtaan on välittömästi saatava paksua rasvaa tai öljyä. Laita iholle ruokakaapista rypsi- tai oliiviöljyä tai voita, tavallisesta kaupasta vauvaöljyä, rasiassa myytävää Vitalis-voidetta tai sinkkivoidetta, apteekista paksuimpia perusrasvoja. Lisää rasvaa heti, kun se on kuivunut tai kun kutiaa. Jos oireilu jatkuu vuorokauden kuluttua edelleen, ota käyttöön vielä järeämmät aseet: laita kutinakohtaan vahvaa kortisonivoidetta (esim. Elocon 0,1%). Lisää sitä heti, kun kutina alkaa uudestaan. Lopeta kortisonin käyttö välittömästi, kun oireilu loppuu.
• Kun oireilu vähitellen helpottuu, vähennä samaan tahtiin rasvaamista. Siirry vähitellen käyttämään ohuempia rasvoja (esim. apteekin perusvoidetta, Essex lotion hydrogeeli), kunnes voit luopua niistä ja rasvailla niillä vain silloin tällöin, kerran viikossa tai harvemmin.
• Älä käytä mietoja kortisonivoiteita. Niiden pohjana oleva perusvoide tekee pahaa atooppiselle iholle. Käytä muita voiteita, ja kun kortisonia tarvitaan, ota suoraan käyttöön vahvat aineet. Lopeta se heti, kun oireilu lakkaa.
• Ota huomioon, että ihottuma voi saada alkunsa jostain ruoka-aineesta, varsinkin lapsilla. Ihottumaa voi tulla myös pesuaineista, esim. kasvoille silmälasien pesuun käytetystä tiskiaineesta. Ihottuma voi alkaa jonkin pinnan koskettamisestakin (vessanpytyn muovinen istuinrengas aiheutti minulle pahimman ihottumani, samoin vaatteen saumat, rintaliivien hakaset jne. voivat aloittaa oireilun).
• Kutinan ja oireilun syynä voi olla myös lintukirppujen, viemärihyttysten yms. hyönteisten puremat. Näitä hyönteisiä ei juuri huomaa, mutta ne elävät asunnossa tai tulevat sisään ikkunoista. Desinfioi puremakohta ja anna sen olla. Jos kutina ei lakkaa, hoida samoin kuin tavallista kutinakohtaa. Puremasta voi saada alkunsa atooppinen roihahdus.
• Aikuisen kasvojen iho kaipaa yleensä enemmän hoivaa kuin tässä esitelty. Omat kasvoni näyttivät monta vuotta siltä, kuin olisin saanut joka päivä turpiini: naama oli tulipunainen ja laikukas, jotkin kohdat märkivät. Vihdoin löytyi minulle sopivat aineet ja rytmitys. Tässä ne ovat: iltaisin pesen kasvoni jollain herkälle iholle suunnatulla puhdistusmaidolla (esim. Yves Rocherilta) ja laitan herkälle iholle tarkoitettua kasvovettä. Näitä tuotteita en osta apteekista, kemikalioista tai ruokamarketista, vaikka ne olisi suunnattu nimenomaan atooppiselle tai herkälle iholle; minulla ne pahentavat vain oireilua tai tuottavat hetkellisen mutta myöhemmin kostautuvan avun. Sen sijaan Yves Rocherin ja luontaistuotekauppojen tuotteet ovat sopineet minulle poikkeuksetta, kunhan nekin on tarkoitettu herkälle iholle. Aamulla rasvaan silmien ympärystän (siihen paras on ollut apteekista tilattavissa oleva Skin energy propolis -voide). Talviaikaan rasvaan aamulla lisäksi muutkin kasvoni jollain herkälle iholle tarkoitetulla, yrttipitoisella voiteella. Värivoiteita ja puuteria kannattaa välttää, tai ne ovat valittava tuotteista, jotka on suunnattu herkälle iholle.
• Asu talossa, jonne ei tule kunnallista vettä. Veden puhdistukseen käytetyt kemikaalit ärsyttävät atooppista ihoa.
• Älä asu talossa, jossa on koneellinen ilmanvaihto, ilmalämpöpumppu, ilmastointi tai jossa kasvoillesi puhaltaa jokin muu huomaamattoman kuiva ilma. Jatkuva ilmankierto on pahinta myrkkyä atooppiselle iholle. Älä istu pitkiä aikoja autossa ja suuntaa autossa puhallin pois kasvoiltasi. Kaikkein huonoin yhdistelmä on koneellinen ilmanvaihto ja muovipohjaiset, hengittämättömät pinnat (esim. akrylaattimaalilla maalatut seinät, akrylaattipohjaiset tapetit). Nykyään on vaikea löytää taloa, jossa ei olisi näitä molempia; niiden yhdistelmässä ilma kiertää ja kuivuu tavalla, jota herkimpien iho ja hengitystiet eivät kestä. Mikäli rakennuksen materiaalit ovat aitoa puuta ja ne on käsitelty hengittävällä aineella, koneellisen ilmanvaihdon ongelmia ei välttämättä tule.
• Vältä ruuassa lisäaineita. Suosi oikeaa ruokaa ja vältä eineksiä. Ongelmallisimpia ovat meidän perheessä olleet väriaineet (karkit, kaupan mehut, kaupan hillot). Lisäaineet saavat kehon oman bakteerikannan sekaisin, vaikka niille ei olisi allerginen.
• Hanki keholle luontaista vastustuskykyä välttämällä turhaa käsienpesua, kaivamalla multaa paljain käsin, rapsuttelemalla eläimiä, makoilemalla metsämaassa, syömällä maitohappobakteereita.
d
Jos närästää…
• Pika-apu: sekoita lasilliseen vettä tilkka omenaviinietikkaa, pari ripausta inkivääriä ja hiukan sokeria. Siemaile, kunnes olo helpottuu. (Etikka ei tee hyvää hampaille, joten huuhdo sitten suusi.) Avaa vyö ja housunnapit, ota sukkahousut pois ja niin edelleen. Vatsaa ei saisi puristaa mikään.
• Kesto-apu: Ei saisi stressata. Eikä hotkia, varsinkaan kuumia tai kylmiä juomia. Rasvaista ruokaa pitäisi vältellä.
Korvatulehdus
• Korvatulehdusta pystyy ehkäisemään ennalta pitämällä korvat myssyn tai korvalappujen suojassa vielä myöhään kevääseen ja jo aikaisin syksyllä. Korvatulehduksia saa harvoin silloin, jos huolehtii yleisestä immuniteetin kehittämisestä eli kulkee paljon luonnossa, kaivaa maata paljain käsin, koskettelee eläimiä, ei pese käsiä liian usein, välttää tupakansavua ja liikenteen katkuja, välttää lisäaineita.
• Heti kun korvia alkaa kolottaa, pumpulituppoon kastetaan etikkaa ja märkä tuppo laitetaan korvaan. Yleensä tämä ajaa tulehduksen pois.
• Jos tulehdus pääsee pahaksi, on tietenkin lääkärin ja antibioottikuurin vuoro.
f
Kun vatsaan sattuu kovaa…
• Vatsakivusta ei ikinä tiedä, onko kyseessä vain ilmavaivoja, ummetusta, ärtynyttä paksusuolta vai onko kyseessä tulehtunut umpisuoli tai jokin muu vakava. Viiltävä, kova, lamaannuttava kipu viittaa siihen, että kyseessä on ilma tai ummetus. Umpisuolen oireilu alkaa hitaasti, kovenee vähitellen ja kestää kauan.
• Juo pari lasia vettä. Se helpottaa aina. Sitten löysätään vöitä, housunnappeja, riisutaan sukkahousuja sun muita puristavia pois. Seuraavaksi aloitetaan asentohoito. Jos kyseessä on ilma tai ummetus, ne ovat jääneet johonkin paikkaan jumiin ja venyttävät suolta. Suoli venyy ongelmitta pitkittäin mutta poikittainen venytys aiheuttaa infernaalista kipua. Mene lepäämään, pyri etsimään hyvää asentoa, venyttele varovasti vatsan seutua, taivuttele itseäsi. Tässä perheessä paras asento on ollut kylkimakuu eli se sama, mihin tajuttomat pitäisi asettaa: Mennään makaamaan vatsalleen. Vasen käsi on suorana vartalon vieressä, vasen jalka samoin. Oikea käsi laitetaan koukkuun, oikea jalka samoin.
• Myös lämmin kaurapussi vatsalla tai selällä auttaa.
• Joskus kova kipu aiheutuu nälästä. Joskus syöminen taas pahentaa vatsakipua. Syö jotain mutta varovaisesti. Hyviä syötäviä ovat puurot, jogurtit, luumusoseet eli pehmeät, vatsalle hyvää tekevät ruuat, sekä juurekset. Vältä leipää, perunaa, pastaa, riisiä.
• Tarkkaile ateriarytmiäsi. Ehkä sinulle sopiva rytmi ei ole se, joka on tässä kulttuurissa yleinen. Minulle vatsakipuja aiheuttaa aina aamiainen. Jotenkin vatsani ei ole ikään kuin valmis ottamaan sitä vastaan vielä. Aamiaisen sijaan juon aamupäivän aikana litran, pari vettä. Syömisen aloitan lounasaikaan varovaisesti puurolla ja marjoilla. Sitten minun on syötävä parin tunnin välein jotain, tai kivut palaavat. Aterioiden välillä on juotava lasillinen tai pari vettä.
• Laktoosi-intoleranssi on myös todennäköinen vatsakipujen syy.
d
Nuhanenä ja tukkoinen pää
• Flunssaan ja influenssaan auttaa tietenkin lepo ja uni, lämpöiset vaatteet, kuuma juotava. Mustaviinimarjoissa on todettu olevan aineita, jotka auttavat näissä taudeissa.
• Yö sujuu paremmin, jos tyynyllä pitää raakoja sipulinpuolikkaita. Sipulinpalat eivät kirvele silloin silmiä, mutta henki pääsee kulkemaan ja yskä helpottuu. Saman asian ajaa myös nenäliina, johon on kastettu hiukan etikkaa.
• Kauluri kaulassa yöllä parantaa flunssan yleensä yhdessä yössä, samoin kuuma kaurapussi rinnalla.
• Keitä yrttiteetä. Yrttiteehen voi laittaa kamomillaa, basilikaa, tinjamia, rosmariinia, salviaa, kuusenkerkkiä tai niitä kaikkia. Laita teekannun tai termospullon pohjalle kourallinen yrttejä. Kaada kiehuvaa vettä päälle. Anna hautua kunnon tovi. Juo hunajalla makeutettuna. Yrttiteetä voi antaa kädenlämpöiseksi jäähtyneenä ihan pienimmillekin vauvoille, mutta alle 1-vuotiaille ei saa laittaa sokeria.
• Nenään (varsinkin vauvoille) kannattaa tiputtaa suolavettä. Se avaa hämmästyttävän hyvin tukkoisuutta.
d
Ummetus
• Meidän perheessä on jouduttu monta kertaa sairaalaan ummetuksen vuoksi, ummetus toi yhdelle lapsista takapuoleen streptokokki A:n, verta on lentänyt paljon, pytyllä ollaan istuttu koko ilta itkien ja niin edelleen… Tärkein vinkki on: ummetusta ei saa päästää pahaksi, vaan siihen on puututtava ajoissa.
• Tärkein neuvo: ummetuksesta kärsivän on juotava paljon. Lasten kanssa pitäisi opettaa yhdessä ensimmäisten soseiden kanssa veden juominen. Vesilasillisten pitäisi kuulua päivään, ja vesilasi on tärkeämpää saada aterialla tyhjäksi kuin lautanen. Meillä kuopus napisee välillä lasin tyhjentämistä, mutta hommasta tuli pian rutiini ja itsestäänselvyys.
• Pienen lapsen ummetus: Tätä neuvoa en neuvoisi, ellei lääkäri olisi ohjannut minua siihen. Kun lapsi kärsii toistuvasti ummetuksesta ja potalla on kurjaa, syy ei useinkaan ole ruuan kovuudessa vaan peräaukon kireydessä. Ummetus on saanut sen tulehtumaan ja kireytymään entisestään, ja peräsuoli venyy ja alkaa muodostaa pussia pepun sisällä. Peppukolo tarvitsee siksi venytysapua. Joka toinen päivä (jos kakka ei ole tullut), aikuinen saa leikata pikkurillinsä kynnen mahdollisimman lyhyeksi, ottaa ison nokareen rasvaa sormeen ja työntää sormensa lapsen pyllyyn. Homma ei ole lapsesta yhtään hauskaa, eikä aikuisesta, sillä oma olo on, että tässä on jotain todella väärää. Omaan henkiseen asenteeseen täytyykin satsata, jotta lapselle jää turvallinen olo. Tätä hoitokuuria jatketaan niin kauan, että vatsa alkaa toimia, ja yleensä pari viikkoa riittää. Ummetus ei tämän jälkeen uusi pitkään aikaan.
• Vältä näitä ruokia: pasta, riisi, peruna, leipä, murot, muna, herne. Ehdottomalla kieltolistalla ovat kaikki myslit ja banaani. Monille ongelmia aiheuttavat rusinat, mustikat ja viinimarjat, kun taas toisia juuri ne auttavat.
• Suosi näitä: Puurot, rypsiöljy, itse marjoilla ja sokerilla maustetut jogurtit, luumusose, maitohappobakteerit, juurekset, parsa- ja kukkakaali, manteli. Pääateria koostuu tuoreista ja keitetyistä kasviksista sekä lihasta tai kalasta.
• Apteekin ummetuslääkkeet tuovat monille avun, ja virallisen kannan mukaan niiden pitkäaikaiskäytössä ei ole ongelmia. Omien ja lähipiirin kokemusten perusteella olen eri mieltä. Ne ovat olleet hyviä ensiapuun, mutta pitkäaikaiskäytössä ne ovat lisänneet ummetusta.
• Katso myös kohta ”Kun vatsaan sattuu kovaa…”.
f
Virtsatietulehdus
• Kun virtsatietulehdus on kunnolla päällä, mikään muu ei auta kuin antibioottikuuri ja mielellään hieman pidempi kuin lääkärin määräämä. Alkavan virtsatietulehduksen saa kuitenkin pois kotikonsteilla, joten jos on nopea, lääkärissä ei tarvitse ravata. Lisäksi niillä, joille tulee usein virtsatietulehdus, on tiettyjä riskiaikoja, jolloin tulehdus nappaa kiinni helposti ja jolloin kannattaa ennalta ehkäisevänä kuurina noudattaa seuraavia ohjeita. Usein tulehdus on tuloillaan naisilla ennen kuukautisia, ja jos sen saa pysymään näillä ohjeilla lievänä, se usein häviää kuukautisten aikana. Samalla keho oppii häätämään bakteerin itse ulos.
• Huom: jos tulehdus roihahtaa pahaksi ja olet menossa lääkäriin, älä noudata näitä ohjeita vaan toimi ennen virtsanäytteen antamista puolen vuorokauden verran päinvastoin kuin kerron seuraavaksi. Puolukka- ja muut vinkit saattavat hävittää bakteeria niin paljon, että testeissä ei näy mitään, siitä huolimatta, että tulehdus tarvitsisi jo antibioottikuurin.
• Joka tapauksessa vanha konsti eli puolukan ja karpalon syöminen on kaikkein paras kotilääke virtsatietulehdukseen. Pakkasessa kannattaa olla aina puolukoita varalla ja jääkaapissa karpalomehua. Jos tulehdus on alkamassa, näitä on syötävä olan takaa ja monta kertaa päivässä. Puolukoita voi laittaa puuron päälle ja niistä voi tehdä vispi- tai ruismarjapuuroa tai kuivattujen luumujen kanssa kiisseliä. Puolukka- tai karpalomehua juodaan suuria määriä ja tasaisesti pitkin päivää. Leivän päälle voi laittaa puolukka- tai karpalohilloa.
• Vettä on juotava moninkertaisesti tavalliseen verrattuna.
• Elimistö on saatava ikään kuin happamaksi, sillä silloin tulehduksen aiheuttava kolibakteeri ei pysty tarttumaan virtsaputkeen. Puolukka ja karpalo ajaa tätä, mutta happamuutta voi lisätä monilla muillakin keinoilla.
• Älä käytä mitään maitotuotteita tai muita kalkkipitoisia ruoka-aineita, jos tulehdus on alkamassa tai on riskiaika.
• Käytä mahdollisimman paljon etikkatuotteita. Syö etikkakurkkuja, hillosipuleita, etikkapunajuuria. Lorauta ruokaan ja salaattiin omenaviinietikkaa.
• Runsas C-vitamiini happamoittaa virtsaa myös.
• Raaka valkosipuli on erinomainen kaikkien tulehdusten häätö- ja ehkäisykeino. Paloittele sitä pieniksi paloiksi vaikkapa voileivän päälle. Ja laita koko perheelle valkosipuliruokaa, jotta et saa huomautteluja hajusta…
• Maitohappobakteerit auttavat elimistöä kampeamaan bakteeria ulos.
• Riskiaikoja ja riskitekijöitä naisilla: Syksy, kun on kosteaa ja kylmää. Kesän viimeiset ulkosaunat ja uintireissut. Ulos meneminen ilman riittävän lämpimiä pöksyjä. Kylmällä kalliolla tai kostealla penkillä istuminen. Kun puolison kanssa on ollut oikein usein oikein hauskaa kahden kesken ja on vähän sattuneista syistä kostea olo koko ajan. Kun kyseisissä hauskoissa tilanteissa on kulkeutunut bakteereita käsien, tekstiilien tai voiteiden mukana pepusta sinne, minne ei pitäisi. Kun ei peseydy riittävän usein. Kun peseytyy liian usein tai käyttää saippuaa alapesuun.
• Jos tulehdus pääsee pahaksi ja on vain kestettävä lääkärikäynnin odottelua, kipua helpottaa, jos pissatessa suihkuttaa samalla itseä lämpimällä vedellä.
• Lääkärikäynnin odottelu on tuskallista, ja kaikkein kauheinta on yrittää pidättää ensin monta tuntia ja sitten ajaa kiemurrellen lääkäriin ja odottaa hyppien ja pomppien ja itkua tuhertaen ilmoittautumisjonossa ja sitten lääkäriä odottamassa ja sitten selittää oireita, ennen kuin vihdoin pääsee vessaan, jossa pitää vielä pestä erityisten ohjeiden mukaan… Pidä kotona aina virtsanäytepurkkeja varalla (vaikka niitä ei saisi hamstrata), niin voit vain tuoda näytteen sitten laboratorioon.