Yleistä
- Pohjapiirustus on hieno, hyvin tehty, kekseliäs ja toimiva. Se noudattaa kauniisti aiempia ajatuksiamme, paljon enemmän kuin olimme uskaltaneet toivoa. Se tuntuu omalta.
- Käsityksemme maksukyvystämme on tullut realistisemmaksi, ja nyt tiedämme, että budjettimme on 300 000 euron paikkeilla. Kerrosala on tässä pohjapiirustuksessa yhteensä noin 200 neliötä. Huoneistoala, josta kustannusarvio ilmeisesti lasketaan, on 179,1 neliötä. Huoneistoalaa saisi yrittää pienentää noin 160 neliöön. Lisäksi huomasin, että alkuperäisissä suunnitelmissa olin käyttänyt tilaa ylipäätään meidän tarpeisiimme turhan ylellisesti.
- Minulle tuli omasta mielestäni hienoja oivalluksia, miten talon saisi pienemmäksi ja samalla toimivammaksikin… Toivottavasti ne toimivat käytännössäkin… Esittelen niitä seuraavaksi, ja niiden seassa ja perässä kaikenlaisia muita ajatuksia ja kommentteja pohjapiirustusehdotuksesta.
- Luovutaan alakerrassa ympärimenemisen mahdollisuudesta… Silloin työhuoneestakin tulee tunnelmaltaan turvaisampi ja pesutiloista yksinkertaisemmat. Vedetään taloa ikään kuin sisään pohjoisseinältä 60 cm.
- Sitten laitetaan sauna pohjoiseen ulkoseinään kiinni niin, että kiuas pysyy vanhalla paikallaan. Väliin jäävästä pikkutilasta tulee työhuoneeseen aukeava syvä kaappi. (Juuri sellaista tarvitaan työhuoneessa perheenisän leirikamppeille.)
- Suihkut siirtyvät saunan vastaiselle seinälle. Suihkuhuoneesta tehdään suorakaiteen muotoinen. Tällainen pieni suihkuhuone tulee nopeammin höyrylämpimäksi vilukissa-äidin aamusuihkuissa.
- Jotta vessasta tulisi hiukan isompi, siirretään vessan ja suihkuhuoneen välistä seinää sen verran kuin voi suihkuhuoneeseen päin. Vessan ovi laitetaan aukeamaan vessasta poispäin. Pytty laitetaan vessassa suihkunvastaiselle seinälle, lavuaari ovea vastapäätä.
- Luovutaan saunaeteis-ajatuksesta ja kohdellaan kyseistä tilaa vain teknisenä tilana, jossa on samalla kulku ulos. Selvitän parhaillaan kaupungiltamme, saako teknisen tilan läpi olla kulkua. Tuttavillamme on myös maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys, ja kävimme katsomassa heidän teknistä tilaansa. Laitteet ovat todella tilaavievät, jämerät ja ronskit, ja hullua kyllä, ihastuin niiden koneromantiikkaan. Ne saavat siis mielellään näkyä. Ne saavat myös tässä tilassa kuulua, kunhan sen ja mudien tilojen väliset seinät ovat hirttä tai jotain muuta tanakkaa materiaalia.
- Kaupungiltamme kerrottiin, että teknisen tilan läpi saa olla kulku, koska meille ei tule sinne tuliteknisiä laitteita. Myös pintamateriaalit saavat olla mitä vain.
- Jos saunaa voi vielä siirtää kohtuullisen helposti, koko sauna-suihku-vessa-höskää voisi nitkuttaa hiukan itään päin. Silloin tekniseen tilaan saisi ihan hiukan lisää tilaa. Työhuoneesta vähenisi tilaa (mutta ei paljoa). Työhuoneeseen ei välttämättä mahdu kaikki se, mitä olemme aiemmin suunnitelleet, mikä ei haittaa. (Nykyisen kotimme pikkuruiseen työhuoneeseemme olemme mahtuneet yhdessä nytkin, ja tuleva työhuone tulee joskus jäämään vain toisen meistä käyttöön.)
- Alakerran pienennys muuttaa sillä tavalla talon suhteita, että talon länsipuolella olisi vain kaksi ikkunaa (aiemman kolmen sijaan). Teknisen tilan ikkuna siirtyy (ja niin myös työhuoneen talon itäpuolella).
- Keittiöstä otetaan hiukan tilaa pois teknisen tilan hyväksi (60 cm) , jotta saunakuisti pääsee taas keskelle taloa ja ulko-ovi aukeaa sille.
- En tiedä, onko tällä merkitystä, mutta aiemmissa suunnitelmissa teknisessä tilassa oli puulattia, mutta nyt päädyin siihen, että sillä saisi olla samaa Tarkettin laivan kannelta näyttävää muovimattoa kuin pesutiloissakin, samoin viemärisiili mahdollisten vesivahinkojen varalta.
- Länsiseinän ikkunoiden paikkaa ja saunakuistin kokoa voi hiukan fiksailla, jotta kuistin katon saa mahtumaan.
Katon rakenteesta ja porraspulmista
- Talon ulkomuodosta olen tuijotellut pitkien sivujen kattoulokekolmioita (en tiedä, millä nimellä niitä kutsutaan) tuumien ja pohtien. Niistä tuli leveämpiä kuin olin ajatellut, ja huomasinkin, että aiempia piirustuksiani oli levennetty niiden kohdalta. Syy on varmaan siinä, että ihmiset eivät löisi päätään katon kulmaan tullessaan portaita ylös.
- Luulen, että eniten painoarvoa annan nyt sille, että niitä kattokolmioita laitettaisiin hiukan pienemmiksi, niin että näiden kolmioiden katon kaltevuus olisi jyrkempi. Nipistäminen onnistui omissa kokeiluissani yläkerrassa hyvin. Porrasongelma on silti jäljellä.
- Pohdin ja pähkäilin ja tein portaista U:n mallista ja vaikka mitä, mutta en oikein pitänyt niistä ratkaisuista. Kokeilupiirustuksessani yläkertaa tulee portaiden päälle vain viidenkymmenen sentin verran. Ensin päädyin siirtämään keittiön seinää keittiön oven kohdalta sen viidenkymmenen sentin verran keittiöön päin, jolloin porstuan ovea saataisiin siirrettyä, ja portaita, mutta en sitten pitänyt siitäkään versiosta. (Myös keittiön ja olohuoneen välistä seinää olisi voinut vetää puoli metriä keittiöön päin.)
- Onnistuisiko sellainen, että portaat lähtisivät kääntymään puoli metriä aiemmin, ja portaita pidentäisi sitten yläkerrasta parin portaan verran? Silloin makuuhuoneen ovena ei tosin voi olla leveä pariovi, mutta eiköhän tavallinen ovi meille käy. Tästä ratkaisua haluaisin eniten, ja suhersin sen pohjapiirustukseen.
- Olohuoneeseen voi tulla portaiden vuoksi liian ahdasta, ja eräs tuttavamme antoi hyvän vinkin: portaiden ylimpien askelten kohdalle komeron ei tarvitse ulottua, vaan siihen voidaan rakentaa ikään kuin luiska. Sellaisen ratkaisun voisimme tehdä. Portaiden alla olevan komeron ei tarvitse olla edes korkeimmalta kohdaltaan miehenkorkuinen.
- Myös koko peruskaton kaltevuutta olen miettinyt. Minusta tuntuu, että se voisi olla jyrkempi. Mikähän sen kaltevuus tässä kuvassa on, ja mikä on Tunne-malliston Viehätyksen katon kaltevuus? Luulen myös, että yläkerrassa ulkoseinää ei sittenkään tarvitse olla näkyvissä alimmalta kohdaltaan 1,4 metrin verran vaan katto saisi laskeutua yläkerrassa sitä alemmas.
- Vedin yläkertaa pohjoispuolelta sisään tietenkin saman 60 cm verran kuin alakertaakin. Lisäksi kavensin niitä kattokolmionkohta-ulokkeita puoli metriä kummaltakin puolelta ja siirsin portaita. Seurauksena oli paljon pikku muutoksia…
- Seurauksena itäisen makuuhuoneen parvekkeen ovi ja ikkuna siirtyvät, jotta ne olisivat taas tasaisesti suhteessa seinän keskikohtaan. Läntiseen makuuhuoneeseen päädyin pitkän harkinnan jälkeen laittamaan kahden sijasta vain yhden ikkunan.
- Itäiseen makuuhuoneeseen viekin tavallinen ovi kaksoisovien sijasta. Vaatekomerot siirtyvät toiselle puolelle sitä makuuhuonetta. Vaatekomeroiden kohdalta pohjoisen makuuhuoneen vastaista seinää sisennetään niin, että siihen tulee pohjoisen makuuhuoneen vaatekomerot.
- Pohjoismakuuhuoneen vessanvastainen seinä siirtyi vessaan päin niin, että väliseinä meni tasan ulokkeen ulkoseinän kanssa. Vessaa taas venytin hiukan länteen päin ja hiukan alaspäinkin. (Jos hormien ja vessan seinän väliin jää hassu kolo, siihen voi laittaa vaikka putkia tai hyllyjä tai jotain.)
- Vessaa sitten mietinkin pitkään. En halunnut nyt laittaa mitään olennaista ihan ulkoseinään kiinni, jotta ulkoseinän ei tarvitsisi olla niin korkea kuin olin ehdottanut alun perin. Lisäksi luulen, että ihastuin niin paljon siihen kaksialtaiseen malliin, että haluaisin vessan molemmat altaat yhteen. Oven laitoin aukeamaan ulospäin, jotta tilaa jäisi vessaan sisälle. Ulospäin aukeavan oven ongelma tietenkin on, että joku voi käytävässä saada sen naamalleen, mutta se riski otetaan nyt. Vessan ovi joka tapauksessa pysyy yleensä kiinni.
- Päädyin laittamaan läntiselle seinälle pyykinpesukoneen ja altaat (toivomani kaksialtaisen mallin leveys on ollut 1 m). Kompostoiva pytty tulee läntiselle seinälle, sen verran kauas ulkoseinästä kuin voi niin, että sen ohi pääsee silti kulkemaan. Pytyn takana olevan seinän tulee kestää pientä suihkuttelua silloin tällöin, eli siihen tulee kosteussuojaukset, samoin lattiaan. Ylä- ja alakerran pyttyjä en yrittänyt kohdistaa täsmälleen päällekkäin, kun kompostoivien vessojen kanssa siitä ei ole niin olennaista hyötyä kuin tavallisten.
- Käytävään tuskin enää mahtuu kaikkea sitä, mitä olin ajatellut alun perin, mutta kehitämme muita ratkaisuja sinne suunnittelemilleni tavaroille.
- Ovia pohtiessani huomasin, että yläkertaan oli mitoitettu pienempiä ovia kuin 90 cm leveitä. Kaupunkimme kuitenkin vaatii yläkertaankin ja makuuhuoneisiin ne 90 cm leveät ovet (hmph). Vaatekomeroiden ovet voivat taas olla sitten mitä vain…
- Läntisen makuuhuoneen ovea siirsin hiukan, ja laitoin sen oven aukeamaan sisäänpäin huoneeseen.
- Läntisen makuuhuoneen vaatekomeron seinää siirsin makuuhuoneeseen päin sen verran kuin taloa on sisennetty. Siirsin sen vaatekomeron oven toiseen laitaan.
- Eteläinen makuuhuone pieneni sekä portaiden puolelta että lännen puolelta, kun ulokkeetkin pienenivät. Sen vaatekomero kuitenkin suureni. Lohkaisinkin osan siitä vaatekomerosta käytävään avautuviksi kaapeiksi, joista tulee meidän siivouskaappejamme (sinne tungetaan imurit sun muut).
Talon ulkonäöstä yleisesti
- Talo näyttää viehättävältä ja hauskalta, ystävälliseltä ja kutsuvalta.
- Toisaalta talo näyttää ehkä hiukan liian korkealta. Ehkä sittenkin pitäisi antaa katon laskeutua yläkerrassa alemmas kuin olin kaavaillut. Aiempi toiveeni (että seinää näkyisi 1,4 metriä) perustui siihen, että yläkerrassa ulkoseinää vasten olisi lavuaari. Ehkä voitaisiin laittaa yläkerran vessa sellaiseksi, että hiukan pienempi seinäkorkeus ei haittaisi.
- Talon yläkerran ulkopintaan saisi laittaa hirsipaneelia vaakasuoraan niin, että talo näyttäisi olevan kokonaan hirrestä.
- Talon hirsinurkat saisivat olla kotelonurkkia, eli salvokset eivät olisi näkyvissä.
Porstua ulkopuolelta
- Porstuaa olen myös tuijotellut funtsien ja tuumaillen. Luulen, että katto saisi olla kaltevuudeltaan jyrkempi, niin, että sivuseinien kohdalla ulkoseiniä ei näkyisi täyskorkuisen huoneen seinän verran.
- Nykyinen ikkuna sen katon alle ei varmaan mahtuisi, mutta jokin pienempi ikkuna käy hyvin. Olisikohan olemassa sellaista ikkunakokoa, joka olisi mittasuhteiltaan sama kuin muut ikkunat mutta oikein ronskisti pienempi, joka puolelta? Tai sitten vaihtoehtona on neliön muotoinen ikkuna.
- Siirtäisiin ikkunoita keskemmäs porstuan seinää.
- Voi olla, että tästä porstuan ulkonäöstä meille voisi pistää usean kokeiluesimerkin.
Portaiden alla oleva komero
- Portaiden alla olevan komeron voisi piirtää mukaan, jotta se ei unohdu. Toisaalta sen seinät ovat kevytrakenteiset (sisällä saa tai siis pitäisi näkyä seinän runko).
Porstuan alla oleva kellari
- Porstuan alla olevasta kellarivarastosta voisi varmaan piirtää pohjapiirustuksenkin, jotta se ei unohdu ajatuksista, vaikka en itse piirtänytkään sille omaa piirustusta.
- Sen kellarin on siis tarkoitus olla lämmittämätön kellari.
- Sillä ei tarvitse olla tavallista huonekorkeutta vaan sen verran tilaa kuin maasto ehdottaa.
- Porstuan alla oleva kellari voisi olla niin iso, että myös etukuisti olisi sen päällä.
- Uusi idea: tähän kellarivarastoon saisi laittaa keskelle väliseinän, ja sillä olisi kaksi ulko-ovea (toinen porstuan itä- ja toinen länsipuolella). Väliseinässä ei olisi ovea. Väliseinän voimme myös itse rakentaa myöhemmin, joten sen voisi piirtää vaikka katkoviivoin, mutta kaksi ulko-ovea siis tarvitaan. (Toisessa varastossa olisi tarkoitus säilyttää ruokatarpeita ja astioita, toisessa multaisia ja hiekkaisia ulkotavaroita.)
Erittäin kevyet väliseinät
- Yläkerrassa on muutama seinä, jotka on tarkoitus rakentaa tavallista kevyemmin. Kummankin päätymakuuhuoneen vaatekomeroiden väliseinä on sellainen, jonka voisimme rakentaa itsekin helposti. Ehkä ne seinät voisi merkitä katkoviivoilla tai jollain sentapaisella?
- Lisäksi etelänpuoleisen makuuhuoneen idän ja pohjoisen puoleiset väliseinät puretaan myöhemmin ja ne rakennetaan melko kevyesti. Pitäisikö ne piirtää jotenkin eri tavalla, jotta kukaan ei erehdy tekemään niistä kantavia?