Alustavia päätöksiä rakentamisesta
Keittiö
- Keittiö on tupa, tunnelmallinen ja voimakas. Keittiössä tehdään ja syödään arkiruokaa, leivotaan, nautitaan juhla-aterioita, jutellaan, askarrellaan, tehdään läksyjä, luetaan lehteä, leikataan kankaiden kaavoja.
- Keittiö on niin vähän koneistettu kuin mahdollista äänimaiseman rauhoittamiseksi.
- Kaapistot ovat aitoja materiaaleja, laudoista hutiloidenkin tehtyjä, ja vain koillisnurkan työpisteessä on tehdasvalmisteisia keittiönkaapistoja.
- Huonetta hallitsee vanhan leivinuunin näköinen, kalkittu puuhella.
- Keittiö ei muistuta nykyisiä tavallisia keittiöitä.
- En ole osannut arvioida, miten paljon keittiössä tarvitaan tilaa. Haluan sinne melko paljon huonekaluja (ruokapöydän lisäksi puusohvan ja keinutuolin) sekä valtavasti kaappitilaa. En erityisesti etsi avaruutta ja väljyyttä.
Keittiön pintamateriaalit: Talon punaisesta ruukintiilestä tehty sydänmuuri jatkuu ja näkyy keittiön puolella, ja tiiliosuus päättyy saunaeteisen oveen ja eteisen oveen. Keittiön työpisteen välitilaa ei laatoiteta tai päällystetä millään, vaan tiili näkyy siitä välistä. Voi olla, että seinän toisella puolella suihkuhuoneessa ruukintiili ei saa jäädä näkyviin, jolloin keittiössä lienee järkevää käyttää osittain kaappien, puuhellan ja hormiston takana jotain halpaa tiiltä. Jos näkyvä tiili on ruukintiiltä, sen värisävy on punaisenkirjava (mutta myös ruskeankirjava käy, sekä Wienerbergin tiilistä pastorale ja renaissance). Laastisauman väri on ropis (tummanruskea). Tiiliseinän jatkeet ovista ulkoseiniin ovat väliseinähirttä. Loput seinät ovat samaa hirttä kuin uloskin näkyy. Lattia on joko Hongan leveälautaista lattialautaa tai, jos lattialämmitys vaatii, kapeampaa mutta erikoiskuivattua. Jos mahdollista (ja kohtuuhintaista), haluaisin huoneen kumpaankin päähän yhden laudan vastakkaiseen suuntaan kuin muut lattialaudat. Lattialautojen suunta on eri kuin katon. Kattoon haluaisin Hongan tuppilauta-paneloinnin. Puuhellan edessä lattialla on metallinen levy. Keittiön eteläseinällä on kaapit, jotka joku ulkopuolinen nikkaroi rakentamisen loppuvaiheessa. Nikkaroidut keittiönkaapit ovat ponttilautaa. Keittiön koillisnurkkaukseen tulee Ikean Ståt-kaapit. Kumpiinkin kaapistoihin tulee liimapuu-työtaso. Puuliesi ja puulieden liesikupu on muurattu. Sähkölieden huuva on metallia (terästä?) ja sen mallinen, että alareunaan saa kohokuviokaakeli-reunuksen. Listat kattojen ja seinien välissä ovat vanhanaikaiset ja koristeelliset, samoin lattialista. Samat listat kiertävät myös nikkaroituja keittiönkaappeja. Nurkkalistat (jos niitä on) ovat huomaamattomat.
Pintamateriaalien sekä keittiön kaappien käsittely: Lattiaan tulee Osmon punatammen värinen öljyvaha (3072). Hirsiseiniin tulee Osmon läpikuultava puuvaha, konjakin väri (3143). Katto jätetään käsittelemättä. Ruukintiili suojataan koillis-työnurkan välitilasta esimerkiksi Soledon kivisuojalla. Puulieden pintaan tulee todennäköisesti kalkkilaasti ja kalkkimaali. Paikalla nikkaroitujen kaappien ulkopinnat käsitellään Osmon puuvahalla, poppelin värillä (3192). Hyllyt ja kaappien sisäpuoli käsitellään samalla värillä. Ikean Ståt-kaappien ovet, hyllyt ja seinät pestään Uulan Kiiruna-maalinpesuaineella, minkä jälkeen ne hiotaan ja maalataan Uulan puulattiamaalilla, jonka väri on savi (1515). Sisäpuolella hyllyjen kannattimet jätetään paikoilleen ja jäljellejäävät reiät on hyvä saada peittoon maalilla. Ståt-ovien toista maalikerrosta harjataan märkänä juuriharjalla niin, että pinnasta tulee viiruisesti epätasainen. Maalin kolhiintuminen lapsiperheen elämässä kuuluu asiaan ja on toivottavaa. Työtasot sekä Ikean kaapeissa että nikkaroiduissa kaapeissa käsitellään Osmon TopOil-vahalla, mutta tämän käsittelyn alin kerros tehdään Osmon läpikuultavalla puuvahalla, jonka väri on poppeli (3192). Puuliesi ja sen muurattu huuva on valkokalkittu tai käsitelty muulla perinteisellä menetelmällä vanhan ajan valkeanharmahtavaksi. Sähkölieden liesikuvun alareunassa on kohokuviokaakeliboordi, ja liesikupu maalataan ulkopuolelta todennäköisesti Decosin Rivedil Terre D’Italia Naturale tai Emozioni -sisustusmaalilla, jonka sävyn päätän vasta, kun löydän haluamani kaakelit liesikupuun. Decosin maalit ovat epätasaisia, karkeita, orgaanisia, ja luultavasti sävy on kellertävänvalkoista. Siinä missä puulieden liesikupu tuo mielleyhtymiä maalaistuvasta, sähkölieden liesikupu tuo siis keittiöön jotain herraskaisen sievää. Ikkunoiden karmeihin ja saunaeteisen oveen tulee karmeja myöten Osmon läpikuultava puuvaha, väritön (3101). Eteisen oveen tulee mahongin värinen puuvaha, mutta sen oven karmeihin tulee samaa kuin seiniin. Ikkunat ja ovet tilataan tehtaalta ilman pintakäsittelyä ja perussuojausta. Kattolista jätetään käsittelemättä, lattialista käsitellään samalla värillä kuin seinä.
Nikkaroidut keittiönkaapit: Eteläseinän keittiönkaapit ovat ponttilaudasta ja rakenteeltaan mahdollisimman yksinkertaiset, niin että voin itse napauttaa vasaralla niistä irti laudan ja korvata uudella. Liimapuuta käytetään vain työtasoon, kaikki muu vasaroidaan ponttilaudoista ja rakentamisen hukkapaloista. Ei haittaa, vaikka lautojen väliin jäisi raot ja pinnoista tulisi epätasaisia. Näiden kaappien ovet ovat vanhan ajan Z-malliset, eli ne on vasaroitu ponttilaudasta levyksi niin, että nurjalla puolella on Z-malliset tukilaudat. Näkyvissä ovat komeat vanhanmalliset aitansaranat. Kaapit rakennetaan todennäköisesti niin, että ovet avautuvat ikään kuin luukkumaisina kaapin seinäpinnasta, jolloin kaappien oviseinämästä näkyy ulospäin paitsi ovet myös ne laudat, joissa saranat ovat kiinni. Kaappien suunnittelua vaikeuttaa se, että haluaisin vanhan ajan laatikoita, jotka ovat oikeita laatikoita eivätkä nykylipastojen näennäislaatikoita. Nikkaroituina kunnon laatikot tulevat kuitenkin varmaan turhan työläiksi eli kalliiksi. Etsiskelemme vanhaa lipastoa tai laatikostoa, matalaa tai korkeaa tai osittain rikkinäistä, jonka voi ujuttaa näihin kaappeihin tai sijoittaa muulla tavoin eteläseinälle. Jos tällaista laatikostoa ei löydy, eteläseinälle tulee yläosiksi kaapit, alaosaan kaappirivistö, ja lounaiskulmaan tulee täyskorkea kaappi. Huomattava on, että myös näille työtasoille tulee työpiste-halogeeni- tai ledvalaistus ja että nikkaroituja kaappeja kiertävät samat listat kuin muuta huonetta. Kaapit ylettyvät kattoon saakka.
Pohjois- ja itäseinän mitoitus: En ole ollut varma, miten paljon tilaa tulee olemaan keittiössä, joten hahmottelin useita keittiönkaapisto-suunnitelmia, ja sitten nekin menivät uusiksi… Keittiön oven ja länsiseinän väliin pitää joka tapauksessa mahtua arkkupakastimemme (65 x 105 cm). Puulieden, hormiston ja mahdollisen savunkiertomuurauksen koosta minulla ei ole realistista käsitystä.
Keittiön koillisnurkka eli Ikean kaapit, tiskipöytä, sähköhella ja jääkaappi: Tähän nurkkaukseen tulee Ikean Ståt-kaapit (ovet ovat Ståt-nimisiä, kaapit Faktum, yläkaapit ovat 92 cm korkeita). Heti saunaeteisen oven vieressä on niin leveästi ala- ja yläkaappeja kuin mahtuu, ja niiden perään tulee astianpesupiste. Tiskipöydäksi valitsin alustavasti Franken Saaran, 1200 mm leveän, altaat vasemmalla puolella (335 euroa). Jokin muu samankokoinen malli ja käytetty tiskipöytä käy myös, kunhan sen tiskitasossa ei ole uria vaan taso on tasainen ja kumpaankin altaaseen saa tulpan. Hanaksi on tulossa Granan Rosa APK Kromi, joka on vanhanaikaisen näköinen mutta käytännössä tavallinen keittiöhana. Tiskipöydän alle tulee 80-senttinen roskiskaappi, ja loput kaappivalinnat päätän vasta, kun olen varma mitoista… Niin paljon kaappitilaa saisi tulla kuin vain suinkin mahtuu. Tiskipöydän jälkeen tulee puoli metriä turvaetäisyyttä ja sitten puuliesi ja hormisto. Puulieden ja hormiston mitoituksesta en ole mitenkään varma. Hormiston jälkeen itäseinälle tulee sähköliesi (60 cm leveä, jossa on keraaminen taso, jokin kohtuuhintainen tai käytetty). Sitten tulee ylä- ja alakaappeja, sitten metallinvärinen jää-pakastinkaappi (luultavasti 90 cm tai enemmän leveä, noin 1200 euroa, esim. LG Side-by-Side tai Samsung RS20CRP55). Hellan ja jääkaapin välissä oleville kaapeille oletan olevan tilaa 60–100 cm. Yläkaapeiksi olisi tähän tulossa ainakin Ikean mikroaaltouuni-kaappi, normaalikorkeutta alemmas laskettuna. Ikean kaappien alla on Ikean metalliset sokkelijalat, ja sokkelia ei peitetä millään. Yhteen Ikean alakaapin laatikkoon nikkaroimme itse puisen leikkuulaudan, koska Ikealla ei ole valmiina leikkuulautalaatikostoa. Sommittelen myöhemmin tarkemmin, kun tiedän keittiön tarkat mitat, millaisiksi kaapit olisivat tulossa. Valittavana on kaappeja, 3- tai 5-laatikkoisia laatikostoja sekä kaappi, jossa on yksi ylälaatikko.
Keittiön kaappien helat: Nikkaroituihin kaappeihin kiinnitetään sekalaiset, takorautaisen näköiset saranat ja kahvat, joista osa on jo hankittu. Näiden ovien täytyy myös pysyä kiinni, joten jos oviin hankitaan vain vedin, sen kaveriksi tarvitaan haka tai magneetti. Vedin voi olla myös vanhoja ikkunoita varten myytävä salpa, joka toimii sekä oven kiinnipitäjänä että vetimenä, tai pelkkä haka. Oviin voi myös hankkia avainlukon. Nämä hankimme itse vähitellen. Ikean kaappeihin ostetaan Ikean nuppimaiset Gravyr-vetimet tai jotkin käytetyt vanhat.
Puuliesi ja molempien liesien huuvat: Puulieden on tarkoitus olla vanhan ajan leivinuunin näköinen. Voi tosin olla, että käytännössä siihen muurataan vain puuliesi ja peltinen uuni. Haluaisin puulieteen mukaan myös sen leivinuunin, mutta luultavasti käytämme sitä niin vähän, että haluaisimme ennen päätöstä kuulla muuraajalta, paljonko se vie tilaa ja mitä se tulisi maksamaan. Pohjapiirustuksen osalta minulla ei ole käsitystä siitä, miten paljon tilaa puuliesi, hormisto ja mahdolliset savunkiertokanavat vaativat oikeasti tilaa… Joka tapauksessa puulieden päälle muurataan huuva, jossa on myös muurattu koristelista. En tiedä, tuleeko puulieden ja sähkölieden liesikupuihin rasvasuodatin, mutta mitään koneistoa niissä ei ole. Puuliesi ja sen huuva käsitellään kalkkilaastilla ja kalkkimaalilla. Sähkölieden metallisen huuvan tekee todennäköisesti peltiseppä. Sähkölieden huuva on malliltaan ikään kuin jonkinlainen hormia vasten nojaava puolikas ontto pyramidi,. Metallisen huuvan alareuna on sen matkaa suora, että siihen saa kohokuvioboordin. Näitä boordeja on ollut vaikea löytää. Yksi ehdotus on Original Stylen Artworks-sarjasta Rope (15×4 cm), värinä Sepia (n. 4–5 euroa per kappale). Niitä tuo Suomeen Venuksen kylpy -niminen liike. Liesikupuja suunniteltaessa on otettava huomioon, että niiden etureunaan tulee sisäpuolelle valaisin (loisteputki tai led).
Sisäovet, ikkunat ja niiden helat: Ikkunat ovat meidän talomme perusikkunoita. Ovet olohuoneeseen ja saunaeteiseen ovat PVO-mallia, 90 cm leveitä. Korkeus on varmaan 210 cm, mutta myös 190 on mahdollinen. Saranat ja muut vastaavat tulevat Hongan perussaranoina. Ikkunoiden helat ovat HonkaLook-pdf:n esittelemät Elegant-helat. Sisäoviin tulee ovenkahva toivottavasti Helamestarit Oy:ltä, ja malli on 683, antiikin värisenä (18 euroa). Ikkunat ja ovet tilataan tehtaalta ilman pinta- ja perussuojakäsittelyä.
Valaistus: Ruokapöydän päälle tulee kattolamppu (öljylampun näköinen, joka on jo meillä). Puusohvan päälle tulee suunnattava halogeenispotti-kokonaisuus (sellainen, jossa on tanko katon rajassa ja siinä 3–5 spottia). Tiskipöydälle tulee teholed-työvalo (valokisko tai nauha tai valokuitu). Jos tehokkaiden ledvalojen hinta alenee ennen rakennusprojektiamme, kaikkiin muihinkin työtasoihin ja myös liesikupuihin tulee vastaavanlainen led, mutta voi olla, että hinnan vuoksi muille työtasoille (myös nikkaroiduille) tulee halogeenivalot. (Tällaisten halogeenien hinnat ovat olleet 10–40 euroa / 3 kpl. Kalliimpiakin tietenkin löytyy, mutta niitä ei tule meille.) Halogeeneja ei upoteta rakenteisiin vaan ne asennetaan pinnalle, ja niiden valo osoittaa suoraan alas. Myös puuhellan ja sähkölieden huuvaan tarvitaan valaisin, joka on todennäköisesti led tai loisteputki. Liesikupujen valaisimet asennetaan kuvun etureunaan näkymättömiin.
Muuta sähköstä: Taloomme hankitaan jotkin kohtuuhintaiset sähkökatkaisimet ja pistorasiat. Pistorasioita tarvitaan jokaiselle keittiön työtasolle, myös eteläseinälle. Lisäksi pakastinta varten tarvitaan pistorasia luoteisnurkkaukseen. Keittiön ruokapöytävalon saa päälle kummankin sisäoven luota, mutta kattohalogeenin vain eteisen oven vierestä. Työvaloista meillä ei ole väliä, laitetaanko ne päälle itse valaisimesta vai seinältä. Niitä ei tarvitse saada useasta katkaisimesta päälle.
Sisustuksellisia ja pikkukäytännöllisiä yksityiskohtia: Tilan pohjapiirustusta piirrettäessä on hyvä varmistaa, että pakastin (65 x 105 cm) mahtuu luoteisnurkkaukseen. Keinutuoli on myös tulossa keittiöön, ja puusohva (noin 60 cm x 160 cm). Ikea-nurkkauksen tiskipöytäseinälle tulee kahvin- ja vedenkeitin. Jääkaapin viereen tulee leipälaatikko ja leivänpaahdin, eli toivottavasti työtasotilaa löytyy enemmän kuin negatiivisimmat arvioni ovat ilmoittaneet… Ikean kaapeissa säilytetään ensisijaisesti ruokaa, ruoantekovälineitä ja arkiastioita, nikkaroiduissa kaapeissa ruokailuastioita. Lisäksi nikkaroiduissa kaapeissa säilytetään askartelu- ja piirustustarvikkeita. Keittiöön tulee verhot ehkä säkkikankaasta tai pystyraidallisesta puuvillasta. Lattialle tulee räsymattoja. Tiskipöydän alla olevaan kaappiin kerätään jätteistä kompostijätteet, sekajäte, metalliroskat, patterit ja lasi, mutta paperi-, kartonki- ja pahvijäte laitetaan pannuhuoneeseen kahteen kahvalliseen koriin tai sinkkilaatikkoon, josta ne kiikutetaan päivittäin autotalliin.
Teknistä muistettavaa: Keittiössä on lattialämmitys, kuten koko talossa. Talossa on painovoimainen ilmanvaihto, eikä liesikuvuissa ole liesituuletinta. Ilman vaihtumisesta tulee silti huolehtia. Liesikuvuista johtaa ylös poistoilmahormi. Jotta ilma vaihtuisi talossa, ovien alaosassa tulee olla vähintään 2 cm:n rako . Liesikupujen poistoilmaventtiilin pitäisi ilmeisesti olla säädettävä. Venttiileitä voi avata tai sulkea, mutta niitä ei saa sulkea kokonaan. Kuulemma painovoimaisen ilmanvaihdon poistoilmaventtiilit ovat oma mallinsa, jonka materiaali on terästä ja halkaisijan koko vähintään 160 mm, eikä koneellisen poiston venttiiliä saa asentaa painovoimaiseen järjestelmään.
Saunaeteinen, pannuhuone, verstas
- Saunaeteinen on paitsi eteinen myös meidän pannuhuone eli tekninen tila. Siellä on suurin osa niistä vempeleistä, jotka liittyvät maalämpöön ja lämminvesivaraajaan ja sen sellaiseen.
- Lisäksi niiden sekaan pitäisi mahtua perheen isän työkalu- ja huoltokolo: työkaluille kaappeja ja hyllyjä ja isälle itselleen pieni tila tehdäkin jotain. Kunnon verstasta ei ole tulossa, eikä tilaa tarvitse mitoittaa verstaaksi.
- Tyylillisesti saunaeteinen ja tekninen tila saa olla lämpöisen arkinen tila, kotikutoinen ja sekainen. Pannuhuoneosuus saa olla juuri niin koneromanttisen miehinen, ronski ja kamala kuin se on, mutta niiden vastapainoksi pintamateriaalit ovat kodikkaat, lämpöiset ja aidot.
- Harkitsin pitkään, tuleeko saunaeteis-käytävän ja teknisen tilan välille ovi vai liukuovi vai ikkunalliset pariovet vai jätetäänkö tila kokonaan auki. Päädyin nykyiseen ratkaisuun. Seinänpätkä on väliseinähirttä. Tässä ratkaisussa valoa pääsee ikkunasta koko tilaan eikä saunaeteinen tunnu ahtaalta käytävältä. Tarvittaessa melko pitkiäkin lautoja pystyy kääntelemään tilassa. Talvisin miesten on ehkä hauskaakin istuskella saunan jälkeen työkalujen seassa saunaeteisen ja pannuhuoneen sekamuodossa, kun pannuhuonekin on tarkoitus rakentaa melko viihtyisäksi… Ja toisaalta teknisten laitteiden melun vuoksi tila olisi hyvä rakentaa omaksi huoneekseen. Ehkä toiseksi paras vaihtoehto olisi pariovi lähellä vessaseinää. Valoahan tilaan tulee myös ulko-ovesta, jossa on ikkuna.
Pintamateriaalit: teknisen tilan pintamateriaaleista saattaa olla määräyksiä, joita emme tiedä, mutta alustavasti kaikki pinnat ovat puuta. Jos materiaalien on oltava kivimateriaaleja, tilaan ei laiteta kipsilevyjä tai kevytsoraharkkoja ääntä voimistavan ominaispiirteen vuoksi. Jonkinlainen valettu betoni tai vastaava on ilmeisesti silloin vaihtoehtona teknisen tilan puolella (käytävään varmaan saa tulla puupintoja), tai samanlainen muovimatto ja maalatut seinät kuin talon pesutiloissa. Jos puuta saa olla, lattia on joko Hongan leveälautaista lattialautaa tai, jos lattialämmitys vaatii, kapeampaa mutta erikoiskuivattua. Tähän tilaan voi hyvin käyttää jotain huonompaa lautamateriaalia. Ulkoseinien hirsi on näkyvissä. Osassa väliseiniä näkyy ruukintiili, loput ovat väliseinän paksuista hirttä äänten eristämiseksi. Kattoon tulee Hongan tuppipaneelilautaa. Kaapit tulevat ponttilaudasta samalla tyylillä kuin talon muutkin nikkaroidut kaapit. Listat katon ja seinän välissä ovat isot, vanhanaikaiset ja koristeelliset, mutta muut listat ovat huomaamattomat, jos niitä edes on.
Teknisten laitteiden vaatimuksia: Meille on ehkä tulossa Saariston Kaivonporauksen kautta maalämpö ja Thermia-lämpöpumppu. Thermiaa on kehuttu hiljaiseksi, mutta silti äänettömyyteen on tarpeen kiinnittää vielä huomiota. Kuulemma laite on hyvä sijoittaa nurkkaan, ja on myös suositeltu, että lattia, jolla laite sijaitsee, on katkaistu niin että Thermia seisoo ikään kuin omalla laatalla.
Pintamateriaalien käsittely: Lattiaan tulee Osmon öljyvaha, värinä tumma tammi (3073). Kaikille seinille tulee Osmon puuvaha, värinä poppeli (3192), jonka sävyä on laimennettu värittömällä puuvahalla (3101, suhde on 70% poppelin väriä, 30 % väritöntä). Kattoa ei käsitellä. Kaikki sisäovet ja niiden karmit käsitellään Osmon värittömällä puuvahalla (3101). Ikkunoiden karmit käsitellään poppelin värisellä puuvahalla. Ulko-ovi käsitellään ulkopuolelta Osmon suojaavalla kuultovärillä, jonka väri on palisanteri (727). Sisäpuolelta se suojataan Osmon läpikuultavalla puuvahalla, jonka väri on pähkinäpuu (3166). Käsittely on sama kuin etukuistin ulko-oven. Tulevia kaappeja ei käsitellä millään lailla. Kattolista jätetään käsittelemättä, muut listat käsitellään samalla aineella kuin seinä.
Vesi ulos: En tiedä, mihin meille tulee kaivot sun muut. Maalämpökaivostakin voi ottaa kasteluvettä. Ulkohana pitäisi joka tapauksessa saada jonnekin. Jos meille ei tule jonkin kaivon yhteyteen hanaa tai vastaavaa, ulkohana tulisi luultavasti pannuhuoneen tai alakerran vessan kohdalle ulos seinään.
Ovet, ikkunat ja niiden helat: Ulko-ovi on samanlainen kuin etukuistin ovi eli Hongan HIT-mallin 4R-ovi, 100 cm leveä. Siinä on vinolaudoitus ja yläosassa ruutuikkuna. Korkeus on 210 cm, mutta myös 190 on mahdollinen. Saranat ovat Hongan perussaranoita (jos sellaisia on). Ulko-oveen tulisi alustavasti painike Helamestarit Oy:ltä (malli 1188, värinä antiikki tai oksidoitu, hinta 38 euroa). Kahvaan hankitaan samaa materiaalia avainkilpi, joka sopii Abloy-lukkopesille (12 euroa). En ole vielä valinnut itse lukkoa. Ikkuna on meidän talomme perusikkunoita. Sisäovet keittiöön, vessaan ja suihkuhuoneeseen ovat PVO-mallia, 90 cm leveitä. Korkeus on varmaan 190 cm. En tosin ole varma, mitä Hongalla on tarjota suihkuhuoneen oveksi. Käykö tavallinen ovi? Saranat ja muut vastaavat tulevat Hongan perussaranoina. Ikkunoiden helat ovat HonkaLook-pdf:n esittelemät Elegant-helat. Sisäoviin tulee ovenkahva toivottavasti Helamestarit Oy:ltä, ja malli on 683, antiikin värisenä (18 euroa). Erityisesti on huomattava, että vessan oveen ei tule vessannuppia. Vessaan tulee vain takorautainen haka, ja samantapainen haka tulee myös suihkuhuoneen ovien sisäpuolelle. Ikkunat ja kaikki ovet, myös ulko-ovi, tilataan tehtaalta ilman pintakäsittelyä ja perussuojausta, ellei niitä voi käsitellä jo tehtaalla Osmon aineilla. Ovikelloa ei tule saunakuistille.
Valaistus ja muuta sähköstä: Teknisen tilan katossa on yksi suunnattava halogeenispotti-kokonaisuus (sellainen, jossa on tanko katon rajassa ja siinä 3–4 spottia). Keittiön oven kummallekin puolelle tulee seinään ulko-lyhtyvalaisin, esimerkiksi Massiven musta Lima-riippuvalaisin. Näille valaisimille on katkaisijat ulko-oven vieressä (muualle ei tarvita). Lisäksi saunaeteisestä hallitaan ulkovaloja ja autotallin ulkovaloja. Taloomme hankitaan jotkin kohtuuhintaiset sähkökatkaisimet ja pistorasiat. Verstaskoloon tarvitaan erittäin monta pistorasiaa.
Sisustuksellisia yksityiskohtia ja huomattavaa pohjapiirustuksessa: En haluaisi pohjoisseinälle ikkunaa, jotta seinäpinta voitaisiin käyttää vapaasti kaapeille ja laitteille. Keittiön vastaiselle seinälle tulee aikanaan paljon koukkuja ja ehkä myös hattuhylly. Voi olla, että maalaan jossain vaiheessa hirsi- ja paneelipinnoille tai oviin kukkaisromanttisia kuvia jäljellejääneillä Osmon vahoilla. Teknisen tilan nikkaroitavia kaappeja ei voi vielä suunnitella, mutta tyyliltään ne noudattavat samaa kuin muutkin talon nikkaroidut kaapit. Ikkunaan ei välttämättä tule verhoja, tai jos tulee, ne ovat säkkikankaasta. Lattialle tulee pitkä räsymatto. Pannuhuoneessa on seinälle ripustettuna myös kaksi kahvallista koria tai sinkkilaatikkoa, johon kerätään paperi-, kartonki- ja pahvijäte ja joilla nämä jätteet kiikutetaan päivittäin autotalliin.
Teknistä muistettavaa: Saunaeteisessä on lattialämmitys, kuten koko talossa. Talossa on myös painovoimainen ilmanvaihto. Jotta ilma vaihtuisi talossa, sisäovien alaosassa tulee olla vähintään 2 cm:n. En tiedä, pitäisikö saunaeteisessä olla ilmalle poisto- vai sisääntuloväylä vai molemmat. Ainakin tilaa tuuletetaan varmaan ikkunan ja oven kautta. Tila saattaa olla ajoittain erittäin kostea, saunomisten ja kurakelien jälkeen.
Alakerran vessa
• Vessan tunnelma saa ryöpytä vanhanaikaisuutta ja romantiikkaa, kotikutoisuutta ja ylellisyyttä.
• Vessaan tulee kompostoiva pytty, jonka ulkomuotoon ei voi vaikuttaa. Se on niin kolhonmoderni kuin se on.
• Vessaan ei tule kaakeleita.
• Vessa saa olla kooltaan pieni.
• Lattian ja pytyn takaisen seinän täytyy kestää pientä suihkuttamista.
Pintamateriaalit: Lattialla on Tarkettin laivan kannelta näyttävä punaisenruskea muovimatto (Tarkett Aquarelle, koodinumero 3851022). (Muitakin vaihtoehtoja saa esittää. Inhoan perinteisiä muovimattoja ja kaakeleita.) Ulkoseinässä näkyy hirsi, väliseinissä väliseinähirsi. Suihkutilan seinärakenteena on todennäköisesti jokin tiili-, harkko- tai muu kiviaines, ja jos se näyttää vessan puolella sellaisenaan hyvältä (eli karkealta ja vähän epäsiistiltä…), se saa jäädä esiin. Jos kiviaines ei saa jäädä näkyviin tai se on meidän mielestämme ruma, se joko maalataan tai siihen tulee STP-panelointi pystysuoraan. Pieneen seinään pytyn taakse tulee samanlaiset kosteussuojat kuin suihkuhuoneeseen, koska tätä seinää suihkutetaan pyttyä pestäessä. Pytyn takaista seinää ei kaakeloida, vaan se maalataan. Katto on Hongan tuppipaneelilautaa. Kaappi on nikkaroitu ponttilaudasta, pesutaso on liimapuuta. Katonrajassa on näyttävät, vanhanaikaiset listat; muutoin listat voi jättää pois tai tarvittavat listat saavat sulautua pintamateriaaleihin.
Pintamateriaalien käsittely: Seinät (kiviainespintoja lukuunottamatta) käsitellään Osmon läpikuultavalla puuvahalla, värisävynä poppeli, 3192, jota on ohennettu värittömällä puuvahalla, 3101 (suhde on 70:30). Kaappien ovet käsitellään poppelin värillä (3181). Pesutaso käsitellään Osmon TopOil-vahalla, mutta tämän käsittelyn alin kerros tehdään Osmon läpikuultavalla puuvahalla, jonka väri on poppeli (3192). Kaappeja ei käsitellä sisäpuolelta millään. Kattoa ei käsitellä. Mahdollinen kiviainesseinä maalataan tarvittaessa Uulan Into-maalilla, jonka värisävy on Symphony-värikartan A1-pohjan G314 (kerma, jossa on aavistus oranssia. Myös H ja Y käyvät). Kivimateriaaliseinän rosot ja saumat ja kumpareet saavat näkyä mahdollisimman paljon maalin läpi, eikä seinää tarvitse ulkonäkösyistä muurata siististi. Pytyn takaisen, kosteussuojatun seinäpinnan käsittelystä en ole varma. Yksi vaihtoehto on Decosin TerraLime tai TerraStone -laastit, jotka vaativat märkätiloissa valtuutetut laittajat. TerraLimen väri olisi Caramell (4) karkeana (hiekanvärinen), mutta todennäköisesti pidän enemmän TerraStonen väristä 18 (oranssiin vivahtava kerma). Tavallinen ratkaisu olisi Vetonit-laasti ja Luja-maali, joka on homemyrkkyjä sisältävä akrylaattimaali. Mahdollinen Luja tulisi puolihimmeänä, ja sen väri olisi A1-pohjan G314, kermanvärinen, jossa on aavistus oranssia. Voi olla, että myöhemmin maalaan jäljellejääneillä vahoilla ja maaleilla vessaan vapaalla kädellä boordeja tai muita romanttisia kuvioita. Ovi ja sen karmit käsitellään Osmon värittömällä puuvahalla (3101). Ikkunan karmeihin tulee Osmon puuvaha, jonka väriksi on sekoitettu puolet luonnonvalkoista (3172) ja puolet ruskeanoranssia (3183) (samaa on yläkerran vessassa). Kattolista jätetään käsittelemättä, muut listat käsitellään samalla aineella kuin seinä.
Kompostoiva pytty: Meille on tulossa kompostoiva vessanpytty, jonka malli on Biolanin Naturum. Se ei tarvitse erillisiä säiliötä talon alle, ja vessassa Naturum vaatii tilaa 83 x 80 senttiä. Pissimisten jälkeen pytty huuhdellaan käsisuihkulla, eli käsisuihkun on yletyttävä pytylle. Kakkiessa avataan jokin venttiililäppä, ähinöiden jälkeen painetaan jalkapoljinta pari kertaa, suljetaan läppä ja huuhtaistaan pyttyä käsisuihkulla. Kerran viikossa lisätään puoli sangollista seosainetta. Säiliö tyhjennetään kerran kuussa, ja hajuton mössö viedään jälkikompostoitumaan. Tuuletusputki ohjataan mahdollisimman suorana ylös katolle, ja jos painovoimainen tuuletus ei toimi riittävästi, putkeen voi asentaa jälkikäteen tuulettimen. Korvausilman saamisesta on huolehdittava. Tuuletusputkeen laitetaan katolle tiheä kärpäsverkko, joka täytyy päästä puhdistamaan ulkoroskista helposti. Virtsa johdetaan harmaisiin jätevesiin, ja silloin on muistettava asentaa hajulukko. (Virtsan voisi myös johtaa säiliöön hyötykäyttöön, mutta meillä ei ole riittävästi osaamista ja laitteistoa maataloushommiin…) Alustava lupa näihin kaikkiin on saatu kaupungilta.
Käsienpesupaikka: Pohjoisseinällä on nikkaroitu kaappi, joka on tehty ponttilaudasta. Sen pesutaso on liimapuuta, joka on käsitelty Osmo TopOil-vahalla. Liimapuuhun on liitetty jokin edullinen ja hiukan erikoinen Bauhaus- tai Ikea-allas. Tällainen vaihtoehto on esimerkiksi Ikean Vitviken (99 euroa), jonka allas on pyöreä ja johon kuuluu 80 cm leveä pesutaso. Hana tulee altaassa hiukan oikealle puolelle. Allasta ei siis tarvitse upottaa, mutta se täytyy kuitenkin liittää muuhun tasoon. Osmo neuvoo, että TopOililla on käsiteltävä taso molemmilta puolilta ja erityisen huolellisesti allasliitoskohdan reunat. Vesipisteeksi on tulossa Granan Rosa retrohana kylpyhuoneisiin, ja siihen kuuluu myös bideehana. Alun perin suunnittelin sitä meille krominvärisenä (Rosa PHD Chrome), mutta voi olla, että meille on sittenkin tulossa messinginvärinen (Rosa Bide MS/ANT) (kokonaisuuden halvin hinta on ollut 165 €).
Nikkaroidut kaapit: Nämä kaapit eivät ulotu lattiaan saakka, vaan kaapin ja lattian välissä on vähintään 20 cm tila. Sokkelijalat voivat olla samoja, joita on tulossa Ikean keittiönkaappien alle. Voi myös olla, että hankimme tähän kokonaisuuteen jonkin vanhan pienen laatikoston, mutta jos sellaista ei löydy ajoissa, kaappi nikkaroidaan koko pohjoisseinän leveydelle.
Ovi, ikkuna ja niiden helat: Ikkuna on meidän talomme perusikkunoita. Ovi on PVO-mallia, 90 cm leveä. Korkeus on varmaan 190 cm. Saranat ja muut vastaavat tulevat Hongan perussaranoina. Ikkunoiden helat ovat HonkaLook-pdf:n esittelemät Elegant-helat. Sisäoveen tulee ovenkahva toivottavasti Helamestarit Oy:ltä, ja malli on 683, antiikin värisenä (18 euroa). Vessan oveen ei tule lainkaan vessannuppia vaan takorautainen haka. Ikkuna ja ovi tilataan tehtaalta ilman pintakäsittelyä ja perussuojausta. Nikkaroitujen kaappien helat ovat samanlaiset kuin keittiössä.
Sisustuksellisia yksityiskohtia: Vessan länsiseinälle on tulossa 8 cm leveä seinälamppu. Hankimme jossain vaiheessa pienen ylä-kulmakaapin vessan koillisnurkkaan, ja sen ja ikkunan väliin tulee irtonainen peili (joko meidän nykyinen vanha peilimme, tai Ikean Kolja-peili, 40 cm leveä, 20 euroa). Ikkunaan tulee näkösuojaksi paksusta kalastajanlangasta virkkaamani pitsipuoliverhot. Lattialle tulee pieni räsymatto.
Valaistus ja muuta sähköstä: Keskelle kattoa tulee meidän vanha, katonmyötäinen kristallikruunumme. Lisäksi länsiseinälle tulee Massiven Wandlamp-seinälamppu (30 €), mutta en vielä tiedä, tarvitseeko se kiinteän asennuksen vai pistorasian. Taloomme hankitaan jotkin edulliset sähkökatkaisimet ja pistorasiat. Työtason yhteyteen tarvitaan 3–4 pistorasiaa. Sähköjä suunniteltaessa on hyvä tietää, että vessan lattiaa saatetaan suihkuttaa.
Teknistä muistettavaa: Lattialla on lattiakaivo, ja lattia rakennetaan kestämään ajoittaista suihkuttamista. Pytyn taakse seinään tarvitaan myös kosteussuojaus. Vessassa on lattialämmitys, kuten koko talossa. Talossa on myös painovoimainen ilmanvaihto, ja erityisesti kompostoivan vessan yhteydessä siitä on huolehdittava hyvin, jotta ilma ei alkaisi kulkea väärään suuntaan. Oven alaosassa tulee olla vähintään 2 cm:n rako. Poistoilmaventtiilit ovat kuulemma oma mallinsa, eli koneilmapoiston venttiiliä ei saa asentaa järjestelmään, ja venttiilin on oltava säädettävä. Voi olla, että vessaan olisi hyvä saada myös oma raitisilmaventtiilinsä. Tilaa tuuletetaan lämpimänä vuodenaikana myös avaamalla ikkuna.