Alustavia päätöksiä rakentamisesta
Talo ulkoapäin, tekniset perustiedot, rahoitus, aikataulu ja muuta yleistä
- Toivon talomme näyttävän vanhahtavalta ja maanläheiseltä, pittoreskiltä, suloiselta ja hellyttävältä, saaristotuvalta, kappelin, kartanon ja kellarin yhdistelmältä.
- Ulkoapäin toivomme talon olevan leimallisen symmetrinen: kuistit ovat keskellä seinää, ikkunoita on symmetrisesti, samoilla etäisyyksillä ja samankokoisina.
- Talo saa näyttää ja tuntua hirsitalolta, mutta sen yksityiskohtien pitäisi olla hennompia ja vanhahtavampia kuin tavallisissa hirsimökkimalleissa. Hongan valmistaloista talo muistuttaa eniten Tunne-malliston Viehätystä.
- Yksityiskohtien hahmottamista varten olen käyttänyt HonkaLook-pdf:ää, joka on vanhentunut. Se auttoi minua kuitenkin visualisoimaan, millaisia mahdollisuuksia on olemassa.
- Taloamme koneistetaan mahdollisimman vähän. Siinä on painovoimainen ilmanvaihto, maalämpö, lattialämmitys, kompostoiva vessa. Materiaalien ja pintakäsittelyjen tulee olla hengittäviä.
- Tontti on haja-asutusalueella Länsi-Turunmaalla, keskellä metsää. Talon paikalle vie hiekkatie, mutta ei sähköä, eikä sinne ole vielä kaivettu kaivoa. Talomme on suurin piirtein siinä paikassa, mihin se on laitettu kaavassa. Rakennusoikeutta on 240 neliötä (+ 60 neliötä talousrakennusta).
- Talon on tarkoitus sopia meille sekä nyt, kun olemme viisihenkinen perhe, että lasten muutettua pois.
- Pintamateriaaleina sisällä tulee olemaan vain hirttä, lautaa, tiiltä ja maalattua kivimateriaalia. Emme ole löytäneet levymateriaalia, joka täyttäisi ne vaatimukset, joita meillä on. Meille ei tule myöskään kaakeleita. Talon ei ole tarkoitus näyttää sisältä eikä ulkoa tavalliselta omakotitalolta, vaan kesämökin tunnelma sopii koko asuntoon.
- Ikkunat, ovet ja vastaavat tilaisimme ehkä puuvalmiina eli ilman pohjustus- tai pintakäsittelyä, koska niihin on tulossa Osmo Colorin tuotteita, joille tavalliset pohjusteet eivät käy. Parasta tosin olisi, että ikkunanpuitteet ja vastaavat voisi lisämaksusta käsitellä Osmon tököteillä jo ikkunatehtaalla.
- Pohjapiirustuksen mitoitusta saa muutella, huoneita suurentaa ja pienentää ja järjestelyjä muuttaa kustannussyistä ja siksi, että vasoituksesta sun muusta vastaavasta tulee järkevä. Olen jokaisesta huoneesta kirjoittanut, mitä huonekaluja ja puuhia ja toiveita niihin pitäisi kuitenkin mahtua. Ratkaisuistamme kuulemme mielellämme, mitä huonoja ja hyviä puolia niillä on…
- Talo on 1 1/2-kerroksinen. Yläkerrassa ulkoseinä on noin 1,4 metrin korkuinen. Yläkerta rakennetaan ilmeisesti kevytrakenteisena, ja siellä myös väliseinät ovat kiviainesseiniä lukuun ottamatta kevyitä. Alakerrassa haluaisin väliseinienkin olevan hirttä, jos vain mahdollista (kiviainesseiniä lukuun ottamatta).
Yleistä pohjapiirustuksesta: Olen väsännyt pohjapiirustusta totaalisen ei-ammattimaisesti,
ja varmasti siihen tulee suuria muutoksia. Seuraavilla sivuilla esittelen huoneista paljon sellaisia yksityiskohtia, jotka luultavasti tulevat vaihtumaan, mutta halusin jo alustavasti hahmotella niitäkin. Pohjapiirustuksessa tärkeintä meille on, että alakerrassa säilyisi yksinkertainen, vanhanaikainen, maalaistalomainen rakenne, ja että yläkerta muistuttaisi kartanoiden ullakkokerroksia. Ikkunat ja kuistit sijaitsevat symmetrisesti, ja kaappien sijaan suosin komeroita. Tulisijat (takka, puuliesi, kiuas) ovat saman piipun varassa, ja vesipisteet olen yrittänyt saada lähekkäin. Kompostoivien vessojen ei tarvitse viemäröinnin vuoksi olla eri kerroksissa täsmälleen päällekkäin, mutta yritin saada niitä silti samaan kohtaan, jotta tuuletusputket voisi laittaa yhteen. Pohjapiirustuksen mitoitusta saa mielellään muutella ja mittoja suurentaa ja pienentää esimerkiksi niin, että vasoituksesta sun muusta vastaavasta tulee järkevä. Tosin kustannussyistä koko talon neliöitä ei kannata lisäillä huolettomasti. Olen jokaisesta huoneesta kirjoittanut, mitä huonekaluja ja toimintoja niihin pitäisi saada mahtumaan. Kaavaan meille on merkitty 240 neliötä taloon käytettäväksi.
Ulkopintojen materiaali ja hirsi-yksityiskohtia: Ulkoseinät ovat sellaista Hongan monilamellihirttä, joka on niin paksua, että sen pinta voi näkyä sekä sisälle että ulos. Yläkerta rakennetaan kevytrakenteisena, ja sen ulkopintaan saisi tulla mahdollisimman paljon alakerroksen hirttä muistuttava hirsipaneeli. Kattojen räystäät ovat ehkä klassisia, suoria, ja niissä on laudoitus, mutta en ole varma valinnasta. Hirsinurkat ovat joka tapauksessa kotelonurkkia. En tiedä, millä nimellä pitäisi kutsua sellaisia poikkilautoja, joita on esimerkiksi Tunne-malliston Viehätyksessä talon alalaidassa ja ylä- ja alakerran välissä ja jotka maalataan yleensä valkoisiksi. Sellaiset kuitenkin haluaisin. Alta löytyvään kuvaan olen yrittänyt piirtää tulevan talon niin tarkasti kuin olen osannut. Yksi ruutu vastaa yhtä metriä, mutta talon korkeutta en osannut arvioida lainkaan, ja varmasti kuvassa on paljon muutakin hupaisan pielessä.
Yleistä talon teknisistä ratkaisuista: Taloamme koneistetaan mahdollisimman vähän. Taloon on tulossa painovoimainen ilmanvaihto, mille olemme saaneet jo kotikaupunkimme luvan. Materiaalien ja pinnoitteiden on silloin oltava hengittäviä. Talo lämmitetään maalämmöllä ja lattialämmityksellä. Lisäksi talossa on yksi tiilinen takkauuni ja muurattu puuhella. Talon sisällä on tiilistä tehty sydänmuuri. Meille tulee kompostoivat vessat, eli taloon tarvitsee rakentaa viemäröintisysteemit vain harmaille jätevesille. Kompostoivaan vessaankin olemme saaneet alustavasti luvan. Maasto on osittain hyvin kostea, joten salaojituksen on oltava hyvä.
Katot: Talo on 1 1/2-kerroksinen. Taloon tulee harjakatto, jonka kaltevuus on varmaan sama kuin Hongan Tunne-malliston Viehätyksen. Muuten talon ja kuistien katot eivät muistuta Viehätystä, enkä ole löytänyt Hongan kuvastoista haluamaani. Edellä olevasta julkisivukuvasta ja oheisesta kuvasta näkyy, millaista kattoa suurin piirtein kaipaisin. Katon materiaali on huopaa eli bitumia, paanuista tehtyä, tummanruskean tai kaarnan värinen. Se saisi näyttää siltä kuin katolla olisi monikulmaisia, hiukan kolmiulotteisen näköisiä laattoja. Myös porstuan katto ja saunakuistin katto ovat harjakattoja. Niiden kaltevuudesta en ole ihan varma, ja haluaisin nähdä erilaisia vaihtoehtoja. Yläkerrassa katon muoto näkyy. Yläkerrassa näkyy seinää ulkoseinän ja katon välissä noin 1,4 metrin verran.
Tontti: Tontti on viiden hehtaarin kokoinen, noin 100 metriä leveä ja 500 metriä pitkä kaistale. Oheinen karttakuva on ilmansuuntien mukaan suorassa, eli tonttimme ei mene suoraan pohjois-etelä-suuntaan. Valitsemamme talon paikka on keskellä tonttia, ja paikalle on kaavoitettu talo. Paikka sijaitsee kahden suuren kallion välisessä laaksossa, ja talo olisi tarkoitus sijoittaa hyvin loivaan etelärinteeseen, pitkä sisääntulopääty suurin piirtein etelään päin. Maan rakenne on vaihteleva. Laakson pohjassa eli tulevalla pihalla se on mutaista, multaista ja märkää. Talon alla maa taas on hiekkaista moreenia ja rutikuiva. Kallio saattaa tulla vastaan heti tai vasta pudotuksen jälkeen. Pihapiiriin on tulossa myös vanhan navetan näköinen autotalli. Pihapiirin olisi tarkoitus pysyä metsäisenä ja salaperäisenä, mutta erityistä varovaisuutta rakennettaessa ei tarvitse noudattaa. Oheisessa kuvassa näkyy tuleva talonpaikka (jota tosin kaupungin väki saattaa haluta vielä vaihtaa). Talon rajat on merkitty maahan pitkin puunrunkoriu’uin. Jos talo olisi jo rakennettu, katselisin juuri hiukan vinosti sen eteläseinää. Puita tulee vielä lähtemään, mutta haluaisin ennen niiden kaatamista kuulla kaupunkimme näkemyksiä.
Ulkoseinien, ulkokaiteiden, ulkoikkunapuitteiden ja kuistin sekä ulkoportaiden pintakäsittely: Hirret toivottaisiin Hongalta puuvalmiina eli niin, että niissä ei ole mitään käsittelyä. Ulkoseiniin olisi tulossa Osmon talomaalia, jonka sävy on punamulta, 2308. Ikkunoiden ja ovien vuorilaudat, mahdolliset tolpat ja kotelonurkkien kotelot ovat norsunluun väriä (2204), ja jotta tätä ainetta voisi käyttää, ikkunat, karmit ja kaikki näistä osista tilataan tehtaalta ilman pintakäsittelyä. Paras ratkaisu tosin olisi, että esimerkiksi ikkunat voisi käsitellä lisämaksusta tehtaalla jo valmiiksi Osmolla. Ikkunoiden sisimpiin puitteisiin tulee Osmon ikkunamaalia, joka on valkoista. Kuistien kaiteissa (sekä saunakuistilla että etukuistilla) tulee olemaan Osmon auringonkukan väristä talomaalia (2205), mutta parvekkeen kaiteet tulevat norsunluun värisiksi. Talomaalin alle tarvitaan Osmon homeenestoaine ja pohjuste. Myös ulko-ovet tilataan ilman minkäänlaista pintakäsittelyä, ja niiden pintaan tulee Osmo Colorin suojaava kuultoväri. Väri on 727, palisanteri (punaisenruskea). Kuistien ja parvekkeen lattialle, portaille ja portaiden sivuille on tulossa Osmo Colorin suojaava kuultoväri, ja väri on 903, basaltinharmaa. Puun syyt näkyvät sen pintakäsittelyn alta. Etukuistin ja saunakuistin penkit jätetään käsittelemättä, ja ne saavat harmaantua itsekseen.
Perustukset ja alapohja: Talossa on tuulettuva alapohja eli ryömintätilainen perustus, mutta muista perustusten rakenteellisista yksityiskohdista en osaa sanoa vielä toiveita. Lisäksi meille tulee ehkä eteläseinän alle matalia kellareita tai mahdollisuus niille. Meille käy myös pilariperustus. Meille on tulossa tiiliseiniä sisäseiniksi sekä kaksi painavaa takkauunia, joten ne täytyy huomioida perustuksia pohdittaessa.
Kellarit: Porstuan alle on tulossa matala ruokakellari. Voi olla, että myös koko pitkälle eteläseinälle on järkevä laittaa pikkukellareita. Talohan sijaitsee loivassa rinteessä, ja etelänpuolelta talo voi olla korkealla. Porstuan alla olevaan kellariin tulee sementtilattia, mutta tilan ei tarvitse olla täyskorkuinen. Sinne mennään joko ovesta maan rajasta tai luukusta porstuan tai kuistin lattiasta (kuulisin mielelläni näiden vaihtoehtojen eduista ja haitoista…). Muiden kellareiden osalta teemme joko niin, että emme rakenna niitä valmiiksi vielä vaan talon alle vie vain ovia ja luukkuja, tai sitten rakennamme ne kellarit jo nyt. Voi olla, että niihinkin on tulossa sementtilattia, mutta kaikki nämä kellarit olisivat lähinnä pikkuvarastoja, eli ne saavat olla niin matalia kuin maasta on talon pohjaan. Mahdolliset kellarit pitäisi rakentaa niin, että alapohja säilyy silti tuulettuvana. Näissä kellareissa säilytetään ulkoleluja, isoja ja pieniä puutarhatyökaluja, kottikärryt, suksia ja pulkkia. Kellareihin pitää olla helppo pääsy pihalta, ja vaikka niitä ei rakennettaisi vielä, talon alle pitäisi viedä usea ovi etelän puolelta.
Kellarin ja perustusten pinnoitus: Perustukset ja kellari saavat ulkonäön puolesta jäädä ronskeiksi ja käsittelemättä, mutta jos perustusten materiaali vaatii turvallisuuden vuoksi pinnoitusta, tulossa on slammaus tai ohutrappaus tai jokin muu ohuehko pinnoitus, jota on harjattu vaakasuorin vedoin. En ole ihan vielä varma väristä. Voi olla, että jokin vaaleahko hiekanväri olisi hyvä. En myöskään tunne kunnolla kivi- ja laastimateriaalien mahdollisuuksia, enkä tiedä, millaisia hinta- ja laatueroja nykyisillä tavallisilla ja vanhoilla vaihtoehdoilla on.
Ikkunat: Meille tulee kuusiruutuiset ikkunat. Porstuaan tulee jokin pienempi, ehkä neljäneliöinen neliö. Kaikki alakerran ikkunat ovat samanlaisia ja samankokoisia (porstuaa lukuunottamatta). Yläkerran ikkunat ovat joko samanlaisia kuin alakerrassa tai samaa mallia mutta joka suunnasta hiukan pienempiä. Kuulin, että Honka käyttää Skaalan ikkunoita, mutta en osaa Skaalan verkkosivujen perusteella sanoa niistä vielä päätöksiä. Meille tulee puuikkunat (ei siis alumiinia). Ilmeisesti meille on tulossa B-vaakaristikko, ja meidän mallistomme on varmaan Tradia, Beeta. Emme halua mitään teknisiä hienouksia, mutta hyttysverkkopuitteet tarvitaan suureen osaan ikkunoista. Haluamamme ikkunat saa auki kuin pariovet niin ala- kuin yläkerrassa (ehkä porstuaa lukuunottamatta). Jos ikkunoiden koko voi Hongan puolesta olla mitä vain, näkisimme mielellämme erilaisia vaihtoehtoja. En pidä sellaisista ikkunoista, joiden mittasuhteet ovat melkein haluamani mutta eivät ihan… Erityisesti minua häiritsee se, jos pikkuruudut ovat leveämpiä kuin pituutensa.Vanhasta HonkaLook-pdf:stä valitsemani ikkunoiden ristikkomalli on HR (kuusiruutuinen ikkuna). Talon perusikkuna on siitä mallistosta DKS 110 x 139 cm tai FIN 96 x 137 cm (aitoristikko, 3-lasinen). Porstuassa katto laskeutuu niin alas, että sinne kannattaa varmaan laittaa DK 89 x 119 cm tai DK 89 x 89 cm tai FIN 96 x 96 cm. Ikkunat sijoitetaan taloon mahdollisimman symmetrisesti talon ulkopuolelta katsottuna. Ikkunoiden ulkovuorilaudoiksi valitsin Deko-malliin, joka näyttää siltä kuin ikkunan päällä olisi vanhan ajan hylly vinossa, mutta harkitsen myös Classic-mallia. Jos nykyään Hongalla on valittavissa sellainen vuorilauta, jossa on ikään kuin pieni kolmio ikkunan yläpuolella koristeena, olisin kiinnostunut sellaisista. Ikkunat ja niiden karmit tilataan tehtaalta ilman pintakäsittelyä.
Rahoitus: Meillä on ASP-säästötili, johon olemme säästäneet 16 vuotta. Laina saadaan siis varmasti, ja valtio takaa sen. Olemme ajatelleet, että tuleva talo vie rahaa niin paljon kuin se vie. Meillä ei siis ole kattoa, mitä summaa ei saisi ylittää, mutta samalla yritämme päästä mahdollisimman pienillä kustannuksilla, koska meillä on vain yksi varma palkansaaja perheessä.
Aikataulu: Meillä ei ole tulenpalava kiire. Projektia voidaan tehdä rauhassa. Toisaalta siinä vaiheessa, kun laina nostetaan, talo pitäisi saada vikkelästi pystyyn, koska emme haluaisi maksaa pitkään lainanlyhennyksiä ja korkeaa vuokraamme yhtä aikaa.
Etukuisti ja porstuan alla oleva kellari
- Etukuisti on pieni, herttainen kuisti. Siinä voi laskea kassit alas ja istua penkillä tuntemassa tulleensa kotiin.
- Etukuistin päälle jatkuu porstuan katto.
- Etukuisti on varmaan melko korkealla, koska maasto viettää alaspäin, joten portaista tulee ehkä valitettavankin näyttävät…
- Kellari on sementtilattiainen, matala ruoka- tai roinakellari.
Etukuisti ja etuportaat: Keskellä talon pitkää etelänpuoleista sivua on porstua. Sen edessä on pieni kuisti, joka on yhtä leveä kuin porstua ja ehkä 1,25 metriä syvä. Sen päälle jatkuu porstuan harjakatto. Pihalle laskeutuvat kuistia kapeammat puuportaat, ja sekä kuistilla että portailla on Hongan Luna-kaide. (Lunassa on kapeita pystypuita ja niiden päällä pieni ruutukerros. Jos Lunaa ei enää ole saatavana, mietin kaiteen uudestaan.) Portaiden alla on mahdollisesti pieni koppero, jossa on maalattia, ja portaiden kyljessä on sinne nikkaroitu pieni Z-taustainen ovi. Mahdolliset tolpat ovat Hongan muotopilareita (liimattuja erikoispilareita), kapeinta kokoa. Kuistin ja portaiden pintamateriaali on Hongan uritettua kuistilautaa, joka ei ole painekyllästetty. Portaiden sivuosa on päällystetty Hongan UTV-laudalla tai muulla melko huomaamattomalla, pystysuuntaisella lautamateriaalilla. Etukuistille tulee kiinteät penkit. Hongalla on ehkä myös tarjota hauskoja kulmaristikoita. Jos sellaisia on, meille voisi tulla jokin kevyt sellainen.
Etukuistin penkit: Penkit ovat höylättyä pontitonta lautaa, ja lautojen välissä on kunnon raot. Penkit ovat kiinteät, niillä on yksinkertaiset pattinkijalat ja ne ovat alta avoimia. Penkit jätetään käsittelemättä, ja ne saavat harmaantua itsekseen.
Kellari: Porstuan alla on porstuan kokoinen kellari. (Talo tulee loivaan rinteeseen, joten porstua on joka tapauksessa korkealla). Kellari on alustavasti ruoka- ja astiakellari. Kellari on sementtilattiainen, matala tila. Seinät ovat sitä materiaalia, mikä on kokonaiskustannuksiltaan edullisin toteuttaa rakennusta perustettaessa. Sisältä tila saa olla viimeistelemättömän näköinen. Tähän kellariin mennään joko ovesta maan rajasta lännen puolelta tai luukusta porstuan tai kuistin lattiasta (kuulisin mielelläni näiden vaihtoehtojen eduista ja haitoista…). Voi olla, että myös koko eteläseinälle tulee pieniä matalia kellareita. Niiden osalta teemme joko niin, että emme rakenna niitä valmiiksi vielä, vaan talon alle vie vain ovia ja luukkuja, tai sitten rakennamme ne kellarit nyt. Voi olla, että niihinkin on tulossa sementtilattia, mutta kaikki nämä kellarit olisivat lähinnä pikkuvarastoja, eli ne saavat olla niin matalia kuin maasta on talon pohjaan. Mahdolliset kellarit pitäisi rakentaa niin, että alapohja säilyy silti tuulettuvana.
Etuovi ja sen helat: Ulko-ovi on HonkaLook-pdf:n mukaan Hongan HIT-mallin 4R-ovi, 100 cm leveä. Siinä on vinolaudoitus ja yläosassa ruutuikkuna. Korkeus on 210 cm. Saranat ovat Hongan perussaranoita (jos sellaisia on). Ulko-oveen tulisi alustavasti painike Helamestarit Oy:ltä (malli 1188, värinä oksidoitu, hinta 38 euroa). Lukkoon hankitaan ehkä aikanaan samaa materiaalia avainkilpi, joka sopii Abloy-lukkopesille (FA 1472 06/18 B1t, 12 euroa). En ole vielä valinnut itse lukkoa. Ainakin haluaisin, että ovesta voi rampata sisään ja ulos ilman, että tarvitaan joka kerta avaimia. Ovikelloksi tulee varmaan Helamestareilta malli 541 oksidoituna (hillitty vanhanaikainen). Ovi ja sen karmit tilataan tehtaalta ilman pintakäsittelyä.
Kellarin ovi ja sen helat: Jos kellariin mennään omasta ovestaan, sen ovi on Z-taustainen loppunikkaroijan tekemä ovi, joka on eristetty, tai jos huonekorkeutta on tarpeeksi, Hongan KUP-ovi (kevyt ulko-ovi), koko 70 x 160 cm. Saranat ovat Hongan perussaranat. Itse tehtyyn oveen tulee haka ja puinen kahva (meidän itsemme metsästä kuorima…). Jos ovi on Hongan KUP-ovi, en ole vielä varma painikkeesta. Ovi tilataan tehtaalta ilman pintakäsittelyä. Kaikissa ehdotuksissa ovi ja sen karmit käsitellään Osmon suojaava kuultovärillä numero 903, basaltinharmaa. Ovi tulee lännen puolelle. Kuulisimme myös mielellämme, mitä maksaisi, jos tänne kellariin ei olisikaan ulko-ovea vaan sinne mentäisiin luukusta porstuan tai kuistin lattian kautta.
Valaistus: Etukuistin ulkovalona on kaksi seinälyhtyä. Toinen niistä on (musta) Massive Cambridge -riippuseinävalaisin, toinen (musta) Massive Monastir -riippuseinävalaisin (verkkokaupoissa hinnat 32 € ja 25 €).
Porstua
- Porstua-eteiseen astuessaan sisääntulija aistii talon tunnelman ja hengen. Perhe tuntee tulleensa kotiin ja kyläilijä kokee itsensä tervetulleeksi.
- Porstua-eteinen on sopimaton luokka, sovittava sankari kahden vastakohdan välillä… Siinä on aineksia sekä ulko- että sisätilasta, ja haluaisin saada esiin niiden hyvät puolet (ulkoilman viileyden, valon ja avaruuden, kodin suojaisuuden ja järjestyksen) enkä vain huonot (ulkotilan mudan ja kuran ja sisätilan ahtauden ja rajoittavuuden)…
- Porstua-eteinen on jatkuvassa liikkeessä, mikään ei pysy paikallaan, kenkiä ja vaatteita ja kasseja rahdataan edestakaisin. Lisäksi tarvitaan laskutilaa avaimille, postille ja muulle roinalle sekä mahdollisuus istua.
- Eteisen on imaistava sisäänsä tolkuton määrä rajatilatavaraa: kaikkea sitä, jota käytetään ulkona mutta joka ei pysy siellä kunnossa, ja kaikki se, joka on menossa pois mutta jota ei ole vielä ehditty viedä. Päätin, että pelastusliivit, pyöräilykypärät, ulkolelut sun muut saavat päätyä olohuoneen komeroon ja talon alle kellareihin. Porstuan kaappitila käytetään vain vaatteille, kengille ja satunnaisesti ruokatarvikkeille.
- Porstuassa säilytetään juhla-aikoina viileää tarvitsevia ruokatavaroita ja talvisin viileää vaativia kukkia.
- Porstuassamme aamu tulee sisään idän ikkunasta, ilta lännen ja molemmat oven ikkunasta.
- Haluan porstualla ristiriitaisia asioita. Haluan kartanomaista vilpolan tunnelmaa, ylellisen ja romanttisen kesähuoneen haaveita, sekä vanhan tuvan rajuutta ja pimeyttä, röllimökin karkeutta. Sisustusratkaisuissa olen heittelehtinyt näiden välillä.
- Porstuan alla on matala betonilattiainen kellari, jonka ovi on länteen tai jonne mennään luukusta porstuan tai kuistin lattian kautta. Porstuan edessä on kuisti, josta johtavat portaat maahan.
- Porstua pidetään viileähkönä (talvisin +6 astetta), mutta siinä on silti lattialämmitys. Lämpötilan voi säätää tähän tilaan erikseen.
Seinä-, katto- ja lattiamateriaali sekä porstuan rakenne: Seinät ovat hirttä kaikilta seiniltä. Jos hirttä ei kannata kustannussyistä käyttää näin pienessä tilassa, vaihtoehto sisäpinnoissa on ponttilauta pystysuorassa. Lattia on joko Hongan leveälautaista lattialautaa tai, jos lattialämmitys vaatii, kapeampaa mutta erikoiskuivattua. Lautojen suunta on eri kuin katon. Sisäkaton verhoiluun tulee myös ponttilautaa. Porstuan katto on harjakatto, ja harjakaton muoto näkyy myös sisällä. Harjakatto saa laskeutua seinien kohdalla melko matalalle, jos talon kokonaisulkonäkö tätä vaatii. Seinien ja katon välissä on koristeellinen leveä kattolista, ja sama lista tulee myös kiinteiden kaappien yläreunaan. Seinien ja lattian välissä on leveä koristeellinen lattialista. Sama lista kiertää myös kaappien ja arkun alalaitaa. Muut tarvittavat listat sulautuvat mahdollisimman paljon taustamateriaaliinsa tai listoja ei laiteta lainkaan.
Seinien, kattojen, lattioiden, sisäikkunapuitteiden, ovien ja kiinteiden sisärakennelmien pintakäsittely: En ole edelleenkään varma näistä valinnoista, mutta alustavasti lattiaan on tulossa Osmon öljyvaha puulattioille, jonka väri on punatammi (3072). Seinille tulisi Osmon läpikuultava puuvaha, jonka väri on konjakki (3143, punaisenruskea). Sama sävy tulee kaappien oviin ja arkun kanteen sekä näiden molempien ulospäin näkyviin osiin. Ikkunan sisimmissä puitteissa on Osmon valkoista ikkunamaalia, ja ikkunoiden karmeihin tulee samaa puuvahaa kuin seiniin mutta niin, että siihen on sekoitettu noin puolet luonnonvalkoista perinnesävyä (3172). Kaappien ja arkun sisäpuolet ja hyllyt käsitellään muiden sisätilojen pintakäsittelystä jääneillä vahanjämillä. Ulko-ovi on käsitelty ulkopuolelta Osmon suojaavalla kuultovärillä, värisävynä palisanteri (707), sisäpuolelta Osmon läpikuultavalla puuvahalla, värinä pähkinäpuu (3166, ruskea). Sisällä myös karmit käsitellään samalla vahalla. Sisäovi olohuoneeseen ja sen karmit käsitellään samalla puuvahan sävyllä. Sisäkatto jätetään käsittelemättä. Pinnat käsitellään kaikissa tapauksissa ohuesti. Ovet ja ikkunat tilataan tehtaalta ilman pintakäsittelyä. Kattoa vasten tuleva lista käsitellään samalla aineella kuin ikkunanpuitteet, lattialista käsitellään samalla kuin seinä, muut listat samalla aineella kuin ympäristönsä. Tyylillisesti porstuassa on ongelmallista se, että ulkovaatteet ja kaikki sisään ja ulos menossa oleva roina tuovat tilaan riemunkirjavuutta, jonka en haluaisi kovasti riitelevän pintamateriaalien värien kanssa.
Ovet: Ulko-ovi on Hongan HIT-mallin 4R-ovi, 100 cm leveä. Siinä on vinolaudoitus ja yläosassa neliömäinen ruutuikkuna. Korkeus on 210 cm. Porstuasta varsinaiseen taloon tuleva ovi on PVO-4R, 90 cm leveä, ja se on ikään kuin kolmipeilinen peiliovi, jonka ylin peili on ruutuikkuna. Korkeus on 210 cm. Ovet ja ikkunat tilataan tehtaalta ilman pintakäsittelyä.
Valaistus ja muuta sähköstä: Sisävalona on yksi kattovalaisin-ulkolyhty, esimerkiksi musta Massiven Zagreb riippu-kattovalaisin (verkkokaupoissa hinta on ollut 36 €). Se tulee melko keskelle kattoon mutta hiukan lännen puolelle. Lisäksi piirongille tulee pieni tunnelmavalo. Taloomme hankitaan edullisimmat sähkökatkaisimet ja pistorasiat. Porstuaan tarvitaan muutama pistorasia, erityisesti lounaiskulmaan. Porstuasta voi hallita porstuan ja etukuistin valoja sekä ulkovaloja ja autotallin ulkovaloja.
Ikkunat: Jos porstuaan mahtuu, siihen voisi tulla samanlainen ikkuna kuin muuallekin taloon (tai sen miniatyyrimalli), mutta voi olla, että porstuan seinille sellaisia ei mahdu. Silloin porstuaan ei tulisikaan kuusiruutuista korkeaa ikkunaa vaan neljäruutuinen neliö. HonkaLook-pdf:stä valitsemani perusikkuna on DKS 110 x 139 cm tai FIN 96 x 137 cm (aitoristikko, 3-lasinen), ja jos katto tulee liian lähelle ikkunaa, vaihtoehtoja ovat esimerkiksi DK 89 x 119 cm tai DK 89 x 89 cm tai FIN 96 x 96 cm.
Kaapit (loppunikkaroijan tekemät): Porstuassa on kaksi paikalle rakennettua kaappia, jotka luultavasti rakentaa joku ulkopuolinen loppunikkaroija siinä vaiheessa, kun talo on melko valmis. Kaapit on tehty ponttilaudasta. Ovet ovat vanhan ajan Z-tuetut ovet, ja niissä on takorautaiset (tai sitä muistuttavat) saranat sekä haka. Ovissa ei ole puitteita. Porstuan kaappien pitäisi tuulettua hyvin, joten ehkä juuri näiden kaappien ovet voisi tehdä pontittomasta höylätystä laudasta niin, että lautojen välissä olisi raot. Leveässä kaapissa (joka on todennäköisesti kaksiovinen) on tanko henkareille sekä hyllyjä ylhäällä. Alareunassa on poikkilauta etureunassa niin, että takkien alle heitetyt kengät eivät vyöry syliin… Tässä kaapissa säilytetään niitä ulkovaatteita, joita käytetään parhaillaan, ja niitä kenkiä, jotka potkaistaan useimmin ja pikaisimmin jonnekin pois jalasta. Hyllyillä on aikuisten myssyt ja kaulaliinat. Kapeassa kaapissa on hylly jokaisen perheenjäsenen muille kengille, ja tarkoitus olisi, että porstuan lattialle ei jätettäisi kenkiä lainkaan. Kaapista on varattu hylly myös satunnaisille ruokatarvikkeille. Kenkähyllyissäkin on poikkilauta etureunassa niin, että kengät eivät syliin. Hyllyt ovat ponttilautaa (hyllyjen alapuolella on poikkilaudat, joihin hyllylaudat on nakutettu). Hyllyt pysyvät kaapissa rimojen, pattinkien tai vastaavien avulla. Kaappien takaseinä on seinän takaseinä, eli kaappeja ei voi irrottaa. Kaappien ei tarvitse ulottua harjakorkeuteen asti, mutta jonkin verran vinoa ylälaitaa niillä todennäköisesti on. Ovet avautuvat hiukan luukkumaisesti seinämateriaalin näköisestä pinnasta.
Arkku: Kapeassa kaapissa kiinni on paikalle rakennettu arkkupenkki. Sen tyyli ja materiaali on sama kuin kaappien. Sen pohja on lattia. Se on jaettu kahteen osaan, joten siinä on kaksi kantta. Arkku toimii istuimena ja pöytänä. Toinen puoli on tarkoitettu kengille, toinen kukkaruukuille. Arkkujenkin pitää olla hyvin tuulettuvia, joten niiden etulaudoituksen voisi tehdä pontittomasta laudasta niin, että lautojen väliin jäisi pienet raot.
Ovien ja ikkunoiden helat: Saranat ja muut vastaavat tulevat Hongan perussaranoina (jos Hongalla on perussaranat…). Ikkunoiden helat ovat ehkä HonkaLook-pdf:n esittelemät Elegant-helat. Ulko-oveen ja sisäoveen tulee ovenkahva toivottavasti Helamestarit Oy:ltä. Sisäoven kahva on malli 683, antiikin värisenä (18 euroa). Kaappien vetimet hankimme sekalaisista lähteistä. Ne ovat valurautaiset tai vale-valurautaiset, kukin hela omanlaisensa. Kaappien saranat ovat koristeelliset ja isot.
Pienimpiä yksityiskohtia: Pohjapiirustuksessa on hyvä ottaa huomioon, että porstuan takaseinälle pitää siis mahtua paikalle rakennettava 60 cm syvä kaappi, ja idän puoleiselle sivuseinälle tarvitaan yhtä paljon tilaa toista kaappia ja arkkua varten. Lounaisnurkassa on meidän kulunut laatikostomme (90 x 55 cm) kaikkien tumpuille ja lasten myssyille ja kaulaliinoille. (Tällä hetkellä meillä on siinä laatikostossa kynttilät ja pöytäliinat.) Jäljellejäävät seinäpinnat ja kaappien sivut ovat täynnä naulakkokoukkuja. Lisäksi teemme itse seinille pienet lautakorit jokaiselle perheenjäsenelle, avaimia ja muuta oheisroinaa varten. Lattialla on räsymattoja luonnonmateriaalista. Lännen puoleisen ikkunan alla on kuramatto oikein märkien ja mutaisten kenkien kuivumista varten. Tilaan on tulossa jotkin vaaleat hennot pikkuverhot.
Teknistä huomioitavaa: Porstuassa on lattialämmitys, joka voidaan säätää tälle tilalle erikseen, niin että tilan lämpötila on talviaikaan noin 6 astetta. Talossa on painovoimainen ilmanvaihto, ja myös tämän huoneen ilmanvaihdon toimivuudesta täytyy huolehtia. Tila on märkänä vuodenaikana hyvin kostea, joten ehkä porstuassa on oltava systeemit sekä ilman tulemiseen että menemiseen. Ovi sisälle taloon pysyy kylmänä vuodenaikana kiinni.
Olohuone ja portaiden alla oleva komero
- Meillä ei oikeastaan ole olohuonetta vaan jotain tuvan, salin, pirtin, keskiaikaisen kappelin ja kellarin väliltä. Tila on jykevä, tunnelmallinen ja voimakas. Tila on yhtaikaa mahtipontinen ja siro, brutaali ja hienostunut.
- Tilassa ollaan yhdessä, nautitaan takkatulesta ja tulen äänestä, tanssitaan ja soitetaan musiikkia, luetaan kirjoja ja katsotaan elokuvia ja televisiota, pelataan lautapelejä, tehdään käsitöitä.
- Tämän olohuoneen huono puoli on, että jos joku haluaisi vetäytyä yksin ja katsoa sellaista elokuvaa, jolle muut hymähtävät tai joka ei ole lapsen silmille sopivaa, tila on auki portaisiin. Suljetuissa vaihtoehdoissa kuitenkin menetetään tämän huoneen hyvät puolet
- Olohuone on myös tavallaan eteisen jatketta. Ikävä kyllä vessaa ei ole välittömästi lähellä, joten käsienpesulle täytyy kulkea keittiön läpi. En kuitenkaan haluaisi rikkoa pohjapiirustuksen ja putkitusten selkeyttä ujuttamalla vessaa tänne.
Pintamateriaalit: Olohuonetta hallitsee talon sydänmuuri, joka on tehty tiilestä. Tiiliseinää on sekä talon keskellä pitkällä seinällä (tiiliosuus päättyy työhuoneen oveen) että lyhyellä seinällä (tiiliosuus päättyy keittiön oveen). Alustavasti siihen on tulossa Tiilerin ruukintiiltä, jonka sävy on punaisenkirjava (epätasaisen punainen ja epätasainen pinnaltaan). Myös Wienerbergiltä löytyy viehättäviä vaihtoehtoja, ja Tiilerin ruukintiilen värisävyista ruskeankirjavakin on viehättävä (tummanruskea, lievästi punertava, lähes likaisen näköinen). Laastisauman väri on jokin tummahko, ehkä ropis (hyvin tummanruskea). Jos valitsemme sittenkin Wienerbergin (sen hinta on noin 50 euroa neliöltä, kun Tiileri on 30-40), se olisi Renaissance (epätasaisen punertavankellertävä, tylppäkulmainen. Myös Pastorale, punertava, käy). Seinien jatkeet tiiliosuudesta ulkoseiniin ovat väliseinän paksuista hirttä. Loput seinät ovat samaa hirttä kuin uloskin näkyy. Lattia on joko Hongan leveälautaista lattialautaa tai, jos lattialämmitys vaatii, kapeampaa mutta erikoiskuivattua. Jos mahdollista (= kohtuuhintaista), haluaisin huoneen kumpaankin päähän yhden laudan vastakkaiseen suuntaan kuin muut lattialaudat. Lattialaudat laitetaan eri suuntaan kuin kattolaudat. Kattoon haluaisin Hongan tuppilauta-paneloinnin. Portaat rakennetaan paikan päällä, ja portaissa käytetään sitä Hongan lattialautaa, joka sopii tarkoitukseen parhaiten. Portaan alla olevan komeron seinät ovat ulkopuolelta helmipaneelia. Komeron lattia on samaa lattiaa kuin muukin tila, ja sisäpuolelta komeron seinät ovat sitä lautatavaraa, joka tulee edullisimmaksi. Takan edessä lattialla on metallinen levy. Olohuoneen katon ja seinän rajakohtaan tulee näyttävä koristeellinen lista. Porraskomeroa kiertää ulkopuolelta näyttävä ja koristeellinen lattialista. Muut huoneen listat saavat olla muuhun pintamateriaaliin sulautuvia tai listoja ei laiteta lainkaan.
Pintamateriaalien käsittely: Lattia on käsitelty Osmo Colorin öljyvahalla puulattioille, jonka väri on punatammi (3072). Portaiden askelmiin on kuitenkin levitetty Osmo Colorin puuvahaa, jonka väri on antiikkitammi (3168), ennen päällimmäistä Osmon väritöntä öljyvahakerrosta. Portaiden kaiteisiin tulee puuvaha ja sen värisävynä on sama antiikkitammi. Kattoa ei käsitellä, ja se saa löytää oman värinsä. Hirsiseinille tulee Osmon läpikuultava puuvaha, jonka väri on konjakki (3143). Portaiden komeron helmipaneeliseinät on ulkopuolelta käsitelty Osmon läpikuultavalla puuvahalla, johon on sekoitettu puolet konjakin väriä ja puolet luonnonvalkoista perinnesävyä. Sisältä komeroa ei käsitellä tai se käsitellään maalien ja vahojen jäämillä, mutta sen lattialle tulee sama aine kuin olohuoneen lattialle. Sisäovet tilataan tehtaalta ilman pintakäsittelyä. Porstuan ovi käsitellään pähkinäpuun värillä, muut sisäovet (keittiön ovi, työhuoneen ovi) käsitellään Osmon läpikuultavalla puuvahalla, jonka väri on mahonki (3138). Ovien karmit käsitellään kuitenkin samalla kuin seinä. Ikkunat tilataan ilman pintakäsittelyä. Ikkunoiden puitteet maalataan Osmon valkoisella ikkunamaalilla, mutta sisältä karmit käsitellään Osmon läpikuultavalla puuvahalla, jonka väri on pähkinäpuu. Katto ja kattolista jätetään käsittelemättä. Muut listat käsitellään samalla värillä kuin seinät.
Portaat: Portaat ovat L:n malliset, ja niiden mitoituksesta en ole ollut ihan varma. Huomata kannattaa, että yläkertaa tulee hyvin paljon portaiden päälle. Kaide on HonkaLook-pdf:n Lux-kaide, mutta haluaisimme katsella lisää vaihtoehtoja. Komero on portaiden alla koko portaiden osuudelta eli irtoaskelmia ei ole. Yläkerrasta on myös hyvä tietää, että portaiden viereisen makuuhuoneen väliseinät ehkä puretaan pois myöhemmin.
Ovet, ikkunat ja helat: Ikkunat ovat meidän talomme perusikkunoita. Ovet keittiöön ja työhuoneeseen ovat PVO-mallia, 90 cm leveitä, todennäköisesti 210 cm korkeita. Saranat ja muut vastaavat tulevat Hongan perussaranoina. Ikkunoiden helat ovat ehkä HonkaLook-pdf:n esittelemät Elegant-helat. Sisäoviin tulee ovenkahva toivottavasti Helamestarit Oy:ltä, ja malli on 683, antiikin värisenä (18 euroa). Portaiden alla olevan komeron ovi on itse tehty Z-mallinen ovi, johon ei tule karmeja eikä ovenkahvaa. Sen saranat ovat näyttävät ja vanhanmalliset, ja kahvan virkaa toimittaa tanakka haka, jolla ovi pysyy kiinni.
Takka: Päädyimme johonkin tulevan muurarin omaan ratkaisuun, koska valmiita sopivia malleja ei ole löytynyt. Tässä on piirustusyritelmäni sen ulkonäöstä. Takka olisi varaava, ja siinä olisi tiilipinta. Sitä kiertäisi takkaluukun alapuolelta ikään kuin tiilinen porras, ja takkaluukun yläpuolella takkaa kiertäisi koristereuna. Takkaluukku voisi olla jokin romanttisen metallinen, ja siinä saisi olla kaksi ovea. Etsiskelen holvikaaren muotoista luukkua, mutta nelömäinenkin käy. Takka tehdään todennäköisesti Wienerbergin Terca Pastorale-tiilistä, joka on punaista, epätasaista ja tylppäkulmaista (toinen vaihtoehto on Tiilerin ruskeankirjava ruukintiili). Laastisauman väri on luultavasti ropis. Koristetiilet voivat olla jotain muuta kuin Pastorale-tiiliä, ja takkaan voi vapaasti yhdistää jäännöstiiliä muualta asunnosta ja muotopuolia tiiliä.
Valaistus: Kattoon takan tienoille tulee valaisimen kattopaikka, johon on tulossa suunnattava halogeeni-spottikokonaisuus, jossa on 3–4 spottia. Samanlainen tulee sohvaseinustalle, keskelle kattoa eli ei suoraan sohvapöydän yläpuolelle. Mitään lamppuja emme tule upottamaan rakenteisiin. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon, että sekä pianon päälle että sohvanurkkaukseen on tulossa pieni tunnelmavalo, joten niiden tienoille on hyvä laittaa pistorasia. Portaiden päälle tulee kaksi lyhtymällistä kattolamppua, toivottavasti Massiven Monastir -mallia (toine lähelle alakertaa, toinen yläkertaa) (25 euroa; niitä myydään yleensä ulkovaloina). (Alempi näistä lampuista valaisee samalla sisääntuloväylää.) Komeron sisäpuolelle tulee Massiven Verona-seinälyhty (23 euroa), ja sille järkevin paikka on varmaan komeron korkein päätyseinä.
Muuta sähköstä: Taloomme hankitaan jotkin edulliset mutta turvalliset sähkökatkaisimet ja pistorasiat. Pistorasioita tarvitaan erityisesti televisio-nurkkaukseen. Portaiden alla olevaan komeroon on hyvä laittaa muutama pistorasia sisäpuolelle. Olohuoneen ja portaiden valot saa päälle porstuan oven läheltä, eikä työhuoneesta tulijan tarvitse hallita olohuoneen valoja. Jokaisella valaisimella on oma katkaisija.
Pohjapiirustuksessa huomioitavaa ja sisustuksellisia yksityiskohtia: Portaiden mitoituksesta en ole ollut ihan varma, joten sen mittoja saa ronskisti muutella asianmukaiseksi. Tilan pohjapiirustusta piirrettäessä on hyvä myös varmistaa, että sohvanurkkaukseen mahtuu sohvamme (85 x 190 cm), sohvapöytämme (60 x 120 cm), nojatuolimme (2 x 85 x 80 cm) ja vanha ompelukonepöytä, jolla on televisio (45 x 95 cm). Pianolle (60 x 150 cm) pitäisi jäädä tilaa työhuoneen vastaisella seinällä. Huoneeseen täytyy mahtua myös kirjahyllymme (25 x 170 cm) sekä puolikorkea vanha kaappi (45 x 90 cm, siinä on nyt cd:itä ja dvd:itä) . Olen tekemässä takan eteen raidallisesta patjakankaasta ja vaahtomuovista kokoon taitettavaa patjaa, jonka koko on noin auki levitettynä 150 x 150 cm ja kootuna 150 x 75 cm. Keittiön oven viereen saisi tulla lasipöytä (55 x 75 cm), johon laitamme postit. Lasipöydän päällä on korkea peili. Ikkunoihin tulee verhot säkkikankaasta tai pystyraidallisesta luonnonsävyisestä puuvillasta. Sohvanurkkaan tulee isoisoäitini tekemä paksu ryijymatto. Muualle tulee ehkä räsy- tai pyysimattoja. Portaiden alla olevassa komerossa säilytetään väärän vuodenajan ulkovaatteita, kasseja ja laukkuja, pelastusliivejä ja pyöräilykypäriä sekä kierrätyskeskukseen tai muualle menossa olevia tavaroita. Osa näistä on komeron seinillä koukkujen varassa.
Teknistä huomioitavaa: Olohuoneessa on lattialämmitys, niin kuin koko talossa. Talossa on painovoimainen ilmanvaihto, ja myös tämän huoneen ilmanvaihdosta täytyy huolehtia. Huonetta tuuletetaan pitämällä välillä ikkunoita auki. Ilma tulee asuntoon ulkoilmaventtiilin kautta ja poistuu takasta, WC:stä, kylpyhuoneesta ja keittiöstä. Väliovien alla pitäisi olla vähintään 2 cm:n rako. Ovi keittiöön on yleensä auki, ovi porstuaan on talvisin aina kiinni, ovi työhuoneeseen on ajoittain auki tai kiinni.